Επείγουσα Ανακοίνωση για το ΤΕΑΠΑΣΑ

Επείγουσα Ανακοίνωση για το ΤΕΑΠΑΣΑ
Τελευταία ενημέρωση 17/03/2015

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: « Υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας» 

  Το Υπουργείο Εργασίας, εντελώς αιφνιδιαστικά και  χωρίς καν να προηγηθεί  διάλογος, εισάγει  προς ψήφιση  στη Βουλή των Ελλήνων, μία «καταστροφική» τροπολογία με την οποία επιχειρείται να μπει οριστικό τέλος  στα ασφαλιστικά μας Ταμεία.

  Ειδικότερα, με ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπονται:

  α. Η υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ  από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Εργασίας,

  β. Η ένταξη από 1/1/2015 των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

  γ. Η εφαρμογή από 1/1/2015 των διατάξεων του Ν. 4242/2014 στους Τομείς του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%)

  δ. Η κατάργηση από 1/1/2015 των κοινωνικών πόρων, μεταξύ αυτών και των διατάξεων που ψηφίστηκαν προ μηνών από την παρούσα κυβέρνηση.

    Είναι γνωστό ότι  με το Ν. 4142/2013 λόγω ειδικών συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και ανεγνώρισε πρόσφατα με τις αποφάσεις του το Σ τ Ε  και κατ' αναλογική εφαρμογή με τα ισχύοντα για  τα  ταμεία  των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και μεταφέρθηκε η υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Εργασίας στην εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.  

    Τι άλλαξε μέσα  σε ένα χρόνο περίπου και αλλάζει το καθεστώς υπαγωγής του ΤΕΑΠΑΣΑ; Πότε η Κυβέρνηση έπραξε το σωστό; Τότε ή τώρα;

    Είναι γεγονός ότι χάρη στη χρηστή διαχείριση  διαχρονικά και παρά την τεράστια ζημιά που υπέστη το ΤΕΑΠΑΣΑ από την  «αλόγιστη» εφαρμογή του PSI,  και με τα μέτρα που ελήφθησαν από το χρόνο υπαγωγής στο Υπουργείο μας και εντεύθεν, εκ μέρους της Διοίκησης του Ταμείου (μειώσεις εφάπαξ, αύξηση εισφορών ασφαλισμένων κλπ) διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του σε βάθος ετών και η δημιουργία πλεονασματικών χρήσεων.

  • Με την επιχειρούμενη τροπολογία, είναι πλέον ή βέβαιο ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ χάνει τη διοικητική του αυτοτέλεια και στερείται της δυνατότητας  του, να υπολογίζει, αυτοδυνάμως, σε ένα καλύτερο μέλλον.

  • Ένα υγιές Ταμείο θα υποχρεωθεί να συνυπάρξει σε ένα ανομοιογενές μίγμα ελλειμματικών και μη Ταμείων, που θα επιφέρει αυτόματα μία βίαιη «προσαρμογή» προς τα κάτω, αφού  θα απολεσθεί κάθε δυνατότητα βιωσιμότητας και εξυγίανσης.

  • Οι εισφορές και οι θυσίες των αστυνομικών στην ενέργεια  και αποστρατεία, θα έχουν συνεχώς μειούμενο αντίκρισμα.

  • Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι αστυνομικοί και αναγνωρίζει το Σύνταγμα και οι σχετικοί οργανικοί νόμοι, παύουν να έχουν οποιαδήποτε αξία για όσους υποστηρίζουν την «επίμαχη» τροπολογία.

  • Η δημιουργία Ασφαλιστικού πυλώνα για τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων   Ασφαλείας, που είναι ο στρατηγικός μας στόχος, αυτόματα ακυρώνεται.

  • Ο επιχειρούμενος έντεχνα «καλλωπισμός» με την εξαίρεση από την υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, σε τίποτα δεν αλλάζει την «προδιαγεγραμμένη» πορεία σε δρόμο, χωρίς επιστροφή.

Η διάκριση που δημιουργεί η τροπολογία μεταξύ Αστυνομικών-Πυροσβεστών και στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος, καθώς για τις δύο τελευταίες κατηγορίες θα ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για τα αντίστοιχα ταμεία τους, είναι η πλέον «εύγλωττη» απάντηση για το «ανοσιούργημα» που επιχειρείται να γίνει εις βάρος ενός σκληρά δοκιμαζόμενου Κλάδου, του Κλάδου των Σωμάτων Ασφαλείας.

   Δεν υπάρχει  στέλεχος  στην ενέργεια ή αποστρατεία των Σωμάτων Ασφαλείας, που να μη θεωρεί  τη ρύθμιση αυτή ως την πλέον  καταστροφική και άδικη.

Η αντίθεση είναι καθολική και η αγανάκτηση  δεν έχει όρια, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι  δεν υπάρχει «αύριο» για τα Ταμεία μας. Το τέλος είναι οριστικό.

Σε μια συγκυρία όπου οι πολιτικές των «μνημονίων» με νομοθετικές πράξεις, συνθλίβουν και το σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι καιρός να υπάρξει αντίσταση. Και αν νομοθετικά επιτευχθεί ό στόχος, υπάρχει ηθικό δικαίωμα να απεμπολιθούν τα νόμιμα συμφέροντα ενός ολόκληρου Κλάδου;

 Καλούμε τους αρμόδιους Υ π ο υ ρ γ ο ύ ς  Δημόσιας Τάξης και Προστ. του Πολίτη, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Οικονομικών, να αποτρέψουν  την αποδοχή αυτής της τροπολογίας, γιατί οι αρνητικές προεκτάσεις θα είναι ανυπολόγιστες. Γιατί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη βλάβη νόμιμων συμφερόντων  ενός ολόκληρου Κλάδου, που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν πρέπει να συνδέσουν   την παρουσία σας με μια τέτοιου μεγέθους αρνητική «παρακαταθήκη». Γιατί κανείς ακόμα δεν ξεχάσει από το προσωπικό της Αστυνομίας την επίμαχη διάταξη του άρθρου 27 του Ν. 1911/1990 (τροπολογία ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ) με την οποία επιχειρήθηκε ο διαχωρισμός του ΜΤΣ, καίτοι η διάταξη αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Συνάδελφοι,

  Εφόσον δεν εισακουσθεί η καθολική μας εκπεφρασμένη έκκληση προς την Κυβέρνηση για την πλήρη  απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων, θεωρούμε αυτονόητη τη δική σας συντριπτική απάντηση – ανταπόκριση στο αγωνιστικό προσκλητήριο που αυτοδικαίως οφείλουμε να απευθύνουμε σε κάθε μέλος της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας, πού έδωσε και δίνει τα πάντα για την προστασία της έννομης τάξης και του κράτους δικαίου, χωρίς ουδέποτε να αναγνωρίζεται αυτή η προσφορά του από την πολιτεία. Γιατί η βλάβη που επιχειρείται εις βάρος των νόμιμων συμφερόντων μας είναι μη αναστρέψιμη. Γιατί το μέγεθος της αδικίας έχει υπερβεί κάθε όριο. Γιατί το οφείλουμε στη ιστορία μας και στην ευθύνη μας απέναντι στις νεότερες γενιές.