ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τελευταία ενημέρωση 18/10/2015

       ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οι «άφρονες» πολιτικές που οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα από το κακό στο χειρότερο δεν έχουν τέλος. Το κόστος αυτών των πολιτικών απλώς μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, με τις αλλεπάλληλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ  φαίνεται ότι είναι απούσα οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια  που θα μπορούσε  να βάλει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Η σκέψη είναι απλή: «Πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι». Τίποτε, δυστυχώς, δεν έχουμε  διδαχθεί από τα παθήματα του πρόσφατου παρελθόντος. Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα! Μετά το «καταστροφικό» και παράνομο PSI, που από  ορισμένους πολιτικούς ιθύνοντες εμφανίστηκε ως «ευεργεσία», θα περίμενε κανείς τουλάχιστον κάποιους στοιχειώδεις υπεύθυνους χειρισμούς, για να αποτραπεί η πλήρης καταστροφή της περιουσίας των Ταμείων. 
Αντίθετα με την κοινή λογική και τις προσδοκίες, που καλλιέργησε η παρούσα Κυβέρνηση, πριν «αλέκτωρ λαλήσει» νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις επιβλήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο (Ιούλιος του 2015), ήτοι (1)με αύξηση της παρακράτησης, από 4% σε 6%, υπέρ του Κλάδου Υγείας, (2)με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αναδρομικά από 1-1-15, που συνεπάγεται νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, (3)με  τις «ετερόκλητες» ενοποιήσεις Ταμείων και την αναδρομική ένταξη ενός υγιούς Ταμείου του ΤΕΑΠΑΣΑ   στον «καιάδα» του ΕΤΕΑ, (4) με το  «πάγωμα» των κύριων συντάξεων μέχρι το 2021και (5) με  τις νέες μειώσεις στους Τομείς Πρόνοιας. 
Ωστόσο η αλληλουχία των λαθών και   η συσσώρευση των δεινών δεν  σταμάτησε μέχρις εδώ. Νέες ζημιές, υπό μορφή χιονοστιβάδας, έπληξαν τα όποια αποθεματικά των Ταμείων σε τραπεζικές μετοχές, τα οποία  «εξαφανίστηκαν» μέσα σε τρεις μέρες από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, αφού οι απώλειες σωρευτικά ξεπέρασαν το 90 %. Ο μηδενισμός των τραπεζικών μετοχών, ως απόρροια των  capital controls  και της συνακόλουθης  απώλειας κάθε ίχνους εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα μας, δείχνει το μέγεθος της ανευθυνότητας και της άγνοιας των συνεπειών, από ανθρώπους που έπρεπε να έχουν μια στοιχειώδη γνώση για τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. 
Πριν στεγνώσει το μελάνι από τα νέα επαχθή  μέτρα, σύμφωνα με όσα διαρρέουν από στενούς συνεργάτες του νέου Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, για άλλη μια φορά αναμένονται άμεσες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και ακόμα περισσότερο σε εκείνες άνω των 2000 ευρώ. 
Μεγάλα θεσμικά ζητήματα για τα οποία αγωνίστηκε σύσσωμη η αστυνομική «οικογένεια», ανεξάρτητα από τη θέση του κάθε μέλους στην ενέργεια, ή αποστρατεία, αλλά και όλα τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δυστυχώς έχουν κατεδαφιστεί. Οι δεσμεύσεις για πλήρη και αναδρομική  εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, όπως του Σ τ Ε,  για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012, βρίσκονται στον «αέρα». Αποδεικνύεται πως η  βίαιη προσγείωση της ζωής ημών και των παιδιών μας για τα επόμενα πολλά χρόνια, χαμηλότερα, περνά για πολλοστή  φορά από τους «συνήθως ύποπτους», όπως είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι πλέον αδύναμοι οικονομικά  πολίτες.
Αν διαβάσει κανείς και τις πρόσφατες αφοπλιστικές δηλώσεις του Γ.Γ. Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιά, που είδαν το φώς της δημοσιότητας την 4-8-15, θα χάσει και το τελευταίο ψήγμα αισιοδοξίας, που μπορεί να διατηρούσε: «Ρωμανιάς: Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος: Μας έδωσαν έναν πίνακα που έχει προκύψει από έναν αλγόριθμο και τώρα, οι νόμοι έρχονται έτοιμοι απ’ έξω. Και στην προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα οι νόμοι έρχονταν απέξω, δεν τους φτιάχνουμε εμείς", σχολίασε το πρωί ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς. Ο κ. Ρωμανιάς, μιλώντας στο "Mega", συμπλήρωσε: "και έχω μαζέψει υλικό μπόλικο. Κάποια ώρα θα τα βγάλω στη δημοσιότητα όλα". Στη συνέχεια ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχολιάζοντας για την διαπραγματευτική ομάδα που έχει ορίσει το Μαξίμου είπε ότι: "Το διάστημα του εξαμήνου, ειδικά στον τομέα τον δικό μου, το συνταξιοδοτικό, τα πρόσωπα που είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται για το συνταξιοδοτικό, δεν ήξεραν κοινωνική ασφάλιση. Αν τους ρωτήσεις τώρα τι σημαίνει κοινωνική ασφάλιση, τον ορισμό να σου δώσουνε, δεν ξέρουν. Τα ίδια πρόσωπα συνεχίζουν να "διαπραγματεύονται" και τώρα. Οι άλλοι είναι επαγγελματίες, τούτοι εδώ είναι, όχι ερασιτέχνες, δεν ξέρουνε. Εγώ δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και θέλω να φύγω από το υπουργείο μια ώρα νωρίτερα".
Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους είναι αφημένη…. στην τύχη της. Ζούμε τον  πλέον επικίνδυνο κυματισμό της παρακμιακής τρικυμίας, τις πιο έντονες ψηφίδες μελαγχολίας στο μωσαϊκό της αγανάκτησης. Τελικά καμιά δύναμη δεν μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας.