ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ Ολοκαυτώματος Δοξάτου Δράμας 29-9-1941

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ Ολοκαυτώματος Δοξάτου Δράμας 29-9-1941
Τελευταία ενημέρωση 19/10/2016

 Στις εκδηλώσεις μνήμης για το δεύτερο Ολοκαύτωμα στο Δοξάτο του νομού Δράμας παρέστη ,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παλος  τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχων των σφαγιασθέντων από τους Βουλγάρους παρουσία του εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου στό Ιστορικό καί μαρτυρικό Δοξάτο.
Τη δέσμευση να πράξει κάθε τι που του αναλογεί για να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των ηρώων του Δοξάτου Δράμας, που έπεσαν στους αγώνες για την Ελλάδα και την ελευθερία ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με δήλωσή του, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων. «Εσείς, οι Δοξατινοί,  αποδειχθήκατε πιστοί στη ρήση του Θουκυδίδη,  και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην  κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες’. Ήταν, επομένως, για μένα μεγίστη τιμή το ότι σήμερα το πρωί απέθεσα στο Ηρώο σας τον προσφάτως επανακτηθέντα Πολεμικό Σταυρό Α Τάξεως, ο οποίος δικαίως είχε απονεμηθεί στο Ηρωικό και Μαρτυρικό Δοξάτο από την Πολιτεία. Και δεσμεύομαι ότι θα πράξω καθετί που μου αναλογεί, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα αρμοδιοτήτων μου, προκειμένου να διατηρηθεί εσαεί άσβεστη η μνήμη των ηρώων του Δοξάτου, ως παρακαταθήκη χρέους όλων μας, όπως και των επομένων γενεών, να τους μιμηθούμε εάν και όποτε οι συνθήκες το επιβάλλουν»,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέθεσε στο Ηρώο τον επανακτηθέντα Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξεως, ο οποίος είχε απονεμηθεί από την Πολιτεία στο ηρωικό και μαρτυρικό Δοξάτο, αλλά οι κάτοικοί του τον είχαν επιστρέψει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν ορίστηκε έδρα του Δήμου το Καλαμπάκι και όχι το Δοξάτο.

Αμέσως μετά τη θεία λειτουργία, ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στην παλιά εκκλησία του Δοξάτου, η οποία είναι της εποχής του 1870, η οποία υπήρχε στο πρώτο Ολοκαύτωμα του Δοξάτου, στις 30 Ιουλίου 1913. Ο ιερέας του ναού τού πρόσφερε ένα αντίγραφο εικόνας του Αγίου Αθανασίου, που υπάρχει στο τέμπλο της εκκλησίας και είναι κι αυτή της εποχής του 1870.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για το 2ο Ολοκαύτωμα του Δοξάτου ανακηρύχθηκε  επίτιμος δημότης σε τελετή που  πραγματοποιήθηκε  στο δημαρχείο.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και παρευρίσκοντο οι βουλευτές, Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ), ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος Δράμας, Δημήτρης Δαλακάκης, ο πρώην βουλευτής, Χρήστος Δαϊλάκης, ο μητροπολίτης Δράμας, Παύλος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.