Το ISIS κάνει αισθητή την παρουσία του πραγματοποιώντας τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως 17-1-2016

Το ISIS κάνει αισθητή την παρουσία του πραγματοποιώντας τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως 17-1-2016
Τελευταία ενημέρωση 20/01/2016

Της Μποζανίνου Τάνιας ΤΟ ΒΗΜΑ ( 17-1-2016 )

Το ISIS υπογράφει παντού με αίμα: «Δεν είστε ασφαλείς πουθενά»
Από την Κωνσταντινούπολη ως την Τζακάρτα, με φόντο βεβαίως το Παρίσι, το Ισλαμικό Κράτος κάνει αισθητή την παρουσία του πραγματοποιώντας τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως και στέλνοντας το μήνυμα «Δεν είστε ασφαλείς πουθενά». Η επίθεση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, στην καρδιά της πιο τουριστικής περιοχής δίπλα στην Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, με θύματα 10 γερμανούς τουρίστες, η τέταρτη που πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές στην Τουρκία το τελευταίο επτάμηνο, έχει ένα καινούργιο στοιχείο: τα θύματα ήταν Δυτικοί και όχι ντόπιοι.

Σε συνδυασμό με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα δύο ημέρες αργότερα, της οποίας την ευθύνη έσπευσε να αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, εισάγει μια νέα παράμετρο - δεν είστε ασφαλείς πουθενά, από την Ευρώπη ως τη Νοτιοανατολική Ασία και όπου αλλού σας πετύχουμε - και καθιερώνει μια παλαιότερη: όπως στο Παρίσι τον Νοέμβριο και πέρυσι τον Ιανουάριο («Charlie Hebdo», εβραϊκό σουπερμάρκετ κ.τ.λ.), οι τζιχαντιστές είναι πολλοί και δρουν σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία - μέθοδος που τους επιτρέπει να προκαλούν τον μεγαλύτερο δυνατόν πανικό.

Οι ειδικοί στην τρομοκρατία ονομάζουν αυτό το νέο είδος των επιθέσεων «επιδρομικές τρομοκρατικές επιθέσεις με όπλα» (marauding terrorist firearms attacks ή MTFA). Οι επιθέσεις αυτού του είδους αναγκάζουν τις δυνάμεις της αστυνομίας να δράσουν γρήγορα απέναντι σε άγνωστο αριθμό οπλοφόρων που ανοίγουν πυρ στην καρδιά μιας πόλης με στόχο να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Η πρόληψη τέτοιων επιθέσεων είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ καλό συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στην Τζακάρτα την Πέμπτη, η επίθεση ξεκίνησε με έξι διαδοχικές εκρήξεις βόμβας σε ένα εμπορικό κέντρο, ένα Starbucks και αλλού. Την ώρα που οι τρομαγμένοι πελάτες έτρεχαν έξω, τους περίμεναν άλλοι τζιχαντιστές με όπλα και τους πυροβολούσαν. Διαδικτυακά μέσα που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις στην Τζακάρτα είχαν ως στόχο ξένους πολίτες.

Στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, η ξεναγός του γκρουπ των Γερμανών άκουσε ένα ύποπτο «κλικ», γύρισε και είδε έναν νεαρό «με μοντέρνα ρούχα και γενάκι, που έμοιαζε Τούρκος, να τραβάει την περόνη. Φώναξα "τρέξτε μακριά" στα γερμανικά και αρχίσαμε να τρέχουμε». Αν η ξεναγός δεν ήταν τόσο παρατηρητική, τα θύματα θα ήταν περισσότερα. Ο βομβιστής ήταν ένας 28χρονος Σύρος γεννημένος στη Σαουδική Αραβία, ονόματι Ναμπίλ Φάντλι, ο οποίος είχε πάει πρόσφατα στην Τουρκία. Στις 5 Ιανουαρίου είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο στην Κωνσταντινούπολη, είχε φωτογραφηθεί και δακτυλοσκοπηθεί και είχε λάβει βιομετρική ταυτότητα. Οι Αρχές τον ταυτοποίησαν αμέσως μέσω δαχτύλου του που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης. Ο Φάντλι δεν βρισκόταν σε καμία λίστα με καταζητουμένους, τουρκική ή άλλης χώρας.

Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ακολούθησε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ντιγιάρμπακιρ τον Ιούνιο (3 νεκροί), στο Σουρούτς τον Ιούλιο (34 νεκροί) και σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αγκυρα τον Οκτώβριο (103 νεκροί) οι οποίες είχαν ως θύματα κυρίως Κούρδους. Μετά την Κωνσταντινούπολη έχει μπει οριστικό τέλος στην εποχή που η Αγκυρα διαπραγματευόταν κρυφά με το Ισλαμικό Κράτος (όπως για την απελευθέρωση των 46 υπαλλήλων και διπλωματών της τουρκικής πρεσβείας στη Μοσούλη τους οποίους είχε συλλάβει ως ομήρους το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 και αντάλλαξε δύο μήνες αργότερα με 180 τζιχαντιστές φυλακισμένους σε τουρκικές φυλακές).

Το μήνυμα της επίθεσης ήταν πολλαπλό. Προς το τουρκικό κράτος, το οποίο αρχικά υποστήριζε ανοιχτά όσους πολεμούσαν τον Μπασάρ αλ Ασαντ και συγκαλυμμένα άφηνε όπλα και ξένους μαχητές να περνούν από την Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος καθώς και λαθραίο πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία αλλά το περασμένο καλοκαίρι προσχώρησε, αν και απρόθυμα, στην αμερικανική συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η επίθεση πλήττει πολλαπλά την Τουρκία, με κορυφαίους τομείς τα έσοδα από τον τουρισμό (η Γερμανία τροφοδοτεί με τους περισσότερους τουρίστες την Τουρκία, παίρνοντας τη θέση της Ρωσίας ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον Νοέμβριο) και το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί πλέον στη χώρα. Η επίθεση όμως πλήττει και τη Δύση, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Δυτικοί μπορούν να γίνουν στόχοι σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πληρώνει τη διφορούμενη πολιτική που ακολουθούσε ως πρόσφατα όσον αφορά τη Συρία. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο βομβιστής της Τρίτης έφερε μαζί του τα εκρηκτικά από τη Συρία στις αρχές Ιανουαρίου ή αν τα βρήκε στην Τουρκία. Είναι γεγονός όμως ότι σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν δίκτυα τζιχαντιστών που περιλαμβάνουν βομβιστές εν υπνώσει (Τούρκος, Σύρους και άλλες εθνικότητες), στρατολογητές και άλλες ειδικότητες του «διεθνούς τζιχάντ». Ολοι αυτοί καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Περισσότερα πατήστε εδώ www.tovima.gr/world/article/