9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. Αθήνα 30-31 Μαίου 2008

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. Αθήνα 30-31 Μαίου 2008
Τελευταία ενημέρωση 01/03/2021

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο, οργανώθηκε στην Αθήνα στις 30/31 Μαΐου 2008.Η επίσημη έναρξη των εργασιών, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Βουλευτών και άλλων προσκεκλημένων, εκπροσώπων φορέων, και βεβαίως των εκπροσώπων των Συνδέσμων και Ενώσεων Αποστράτων από όλη τη χώρα. Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό τόσο του Υπουργού κ. Προκοπή Παυλόπουλου, όσο και του Υφυπουργού κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, οι οποίοι δεν παρέστησαν λόγω απουσίας εκτός Αθηνών.. Εκ μέρους του Αρχηγού
της Ελληνικής Αστυνομίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Επιτελάρχης του Αρχηγείου Αντιστράτηγος κ. Στεφανος Σκότης.
Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδηλώσεως, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Η παραβατικότητα των ανηλίκων και η ευθύνη της Κοινωνίας και της Πολιτείας». Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν η κυρία Βασιλική ΒΛΑΧΟΥ, Διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο κ. Δημήτριος ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ, Αστυνομικός Υποδ/ντής της Διευθύνσεως Ασφαλείας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και ο κ. Πέτρος ΚΑΚΑΛΉΣ, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Την Ημερίδα παρουσίασε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νικόλαος ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Ταξ/ρχος της Χωροφυλακής ε.α.-Δημοσιολόγος.
Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Στο παρόν Συνέδριο, όπως έχετε ενημερωθεί, το θέμα που επιλέξαμε για ανάλυση και προβολή, είναι η παραβατικότητα των ανηλίκων και η ευθύνη της κοινωνίας και της πολιτείας.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, το θέμα είναι εξόχως σοβαρό και εξαιρετικά δύσκολο και λεπτό στον χειρισμό και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του. Συμβαίνει δε αυτή την περίοδο να είναι και εξαιρετικά φορτισμένο, συνεπεία των συ¬χνών περιστατικών εγκληματικής συμπεριφοράς ανηλίκων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητος και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.
Η νεανική βία απασχολεί πλέον σοβαρά όλες τις χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, οι οποίες στο εξής θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην άκρατη και χωρίς το αίσθημα της δικαιοσύνης και του σεβασμού βασικών αρχών και αξιών ελευθερία δράσεως των νέων.
Εμείς, ως γονείς, αλλά κυρίως ως παππούδες, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Λόγω της μακράς εμπειρίας μας στα Σώματα Ασφαλείας, γεγονότα σαν αυτά που διαδραματίζονται στη διεθνή αλλά και την Ελληνική κοινωνία, μας κάνουν να ανησυχούμε ιδιαιτέρως. Οι καθημερινές απώλειες νέων αποτελούν πλέον σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα».
Η προστασία των νέων, είναι χρέος όλων μας. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, αλλά και περιθώριο επεμβάσεως».
Το θέμα είχε χωρισθεί σε τρείς ενότητες:
Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε την παραβατικότητα των ανηλίκων, ως κοινωνικό φαινόμενο. Ομιλήτρια η κυρία Βασιλική ΒΛΑΧΟΥ, Διδάκτωρ της Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Καθηγήτρια στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε την παρέμβαση της Αστυνομίας για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Ομιλητής ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Δημήτριος Γαλάτουλας. Ο κ. Γαλάτουλας υπηρετεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Τρίτη ενότητα αναφερόταν στο νομικό πλαίσιο για την τιμωρία και τον σωφρονισμό των ανηλίκων- παραβατών. Ομιλητής,
ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Πέτρος ΚΑΚΑΛΗΣ»
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας ανακοινώθηκαν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και κοινοποιήθηκαν σε διαφόρους φορείς.
Το 9ο Συνέδριο ήταν και Συνέδριο αρχαιρεσιών. Τα νέα μέλη, που εκλέχθηκαν, συγκρότησαν το Δ.Σ. ως κάτωθι.

Α' Δ ιοικητικό Συμβούλιο
1.    Πρόεδρος ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Νικόλαος
2.    Α' Αντ/δρος ΠΑΠΑΝΑΠΩΤΟΥ Σπυρίδων
3.    Β'Αντ/δροςΣΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ Ιωάννης
4.    Γεν. Γραμματέας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος
5.    Ειδ. Γραμματέας ΛΟΥΜΠΑΡΔΙΑΣ Νικόλαος
6.    Ταμίας ΜΗΤΣΙΑΣ Παναγιώτης
7.    Αναπλ. Ταμία ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Χρυσόστομος
8.    Μέλος ΦΟΥΝΤΑΣ Γεώργιος
9.    «      ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Δημήτριος
10.    «    ΦΙΛΟΣ Δημήτριος
11.    «    ΧΑΔΟΥΛΗΣ Δουκάκης
12.    «    ΒΑΙΤΣΗΣ Δήμος
13.    «    ΣΚΛΗΚΑΣ Δημήτριος
14.    «    ΧΑΝΖΑΡΑΣ Νικόλαος
15.    «    ΒΛΑΧΟΣ Αλέξανδρος.
Β' Εξελεγκτική Επιτροπή
1.    Πρόεδρος ΚΑΠΠΟΣ Ιωάννης
2.    Μέλος ΝΤΟΥΦΑΣ Χρήστος
3.    «     ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος