Συνάντηση της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. & του Σ.Σ. τριών Ενώσεων Ε.Δ.με τον ΥΠΕΘΑ κ. ΚΑΜΜΕΝΟ (21-10-2015 )

Συνάντηση της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. & του Σ.Σ. τριών Ενώσεων Ε.Δ.με τον ΥΠΕΘΑ κ. ΚΑΜΜΕΝΟ (21-10-2015 )
Τελευταία ενημέρωση 26/10/2015

Την 21-10-15 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας μας, με τον Υπουργό Εθνικής ʼμυνας κ. ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ, από κοινού  με το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και επιτελείς του ΥΠΕΘΑ.
 Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, έγινε μέσα  σε κλίμα κατανόησης και έδωσε την ευκαιρία να τεθούν λεπτομερώς όλα τα φλέγοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν τους Απόστρατους, με κυρίαρχο το Οικονομικό-Ασφαλιστικό και τις πιθανές μειώσεις στις συντάξεις, καθώς και θέματα ειδικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κύριος Υπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. και τους Απόστρατους και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους.
Α. Τα θέματα  κοινού ενδιαφέροντος, που συζητήθηκαν και οι θέσεις του κ. ΥΕΘΑ περιγράφονται κατωτέρω:
α.- Συντάξεις, νέο ασφαλιστικό   
Ο κ. ΥΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοσθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ. αριθ. 2192/2014 και ο ίδιος έχει ήδη προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στο Υπουργείο Οικονομικών για ανάλογη διόρθωση του Ν.4307/14. Επίσης προωθεί ενέργειες, ώστε οι Απόστρατοι που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις και έχουν τις μικρότερες συντάξεις στο Δημόσιο, να μην υποστούν περαιτέρω μειώσεις με τις επερχόμενες ρυθμίσεις. Ο κ. ΥΕΘΑ γνωρίζει και αναγνωρίζει την συμβολή των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. στην ασφάλεια και την σταθερότητα της Χώρας, όπως και τις ειδικές συνθήκες εργασίας τους, που είναι και ο λόγος που έχουν ενταχθεί στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία δεν πρέπει να καταργηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τους Απόστρατους.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι προωθείται πρόταση για εξαίρεση των Μερισμάτων, ΕΚΟΕΜ και των επιδομάτων κινδύνου από την προσμέτρηση στις συντάξεις.
β.- Μετοχικά Ταμεία
Το ΥΠΕΘΑ έχει στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργασμένη πρόταση Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, με την οποία προτείνεται η άμεση απεμπλοκή των τριών Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών αυτών από τις διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών,  Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το ΥΠΕΘΑ θα προωθήσει επίσης πρόταση για εξαίρεση των Μερισμάτων και των ΕΚΟΕΜ από το άθροισμα των συντάξεων, όπως αυτές υπολογίζονται από την ΗΔΙΚΑ, γιατί τα Μετοχικά, αφενός δεν είναι επικουρικά και αφετέρου αυτός ο τρόπος υπολογισμού συντάξεων και κρατήσεων είναι κατάφωρα άδικος, αφού γίνεται επί πλασματικών και όχι πραγματικών αποδοχών.
Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει μελέτη για αποκατάσταση της απώλειας λόγω P.S.I. για τα Μετοχικά Ταμεία.
Το ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί και θα αντιδράσει, εφόσον υπάρξει Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για ένταξη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (Μετοχικά Ταμεία και Ενώσεις Αποστράτων) στον Ενιαίο Λογαριασμό που θα ελέγχεται από τον Υπουργό Οικονομικών, που επί του παρόντος δεν έχουν ενταχθεί (Ν.4337/15-ΦΕΚ Α.΄129 από 17-10-2015 ʼρθρο 69Α παράγραφοι 1 και 6 σελίδα 1185).
γ.Να σταματήσει ο απαράδεκτος χαρακτηρισμός των στελεχών των Ε.Δ. ως ενστόλων
Είναι πάγια θέση του κ. ΥΕΘΑ και συμφωνεί ότι είναι απαράδεκτος αυτός ο χαρακτηρισμός.
δ.- Συνταξιοδοτική προστασία σε Απόστρατους μέχρι την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας
Το ΥΠΕΘΑ στα πλαίσια κατάργησης των συνταξιοδοτικών περικοπών με ηλικιακά κριτήρια έχει στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τροπολογία κατάργησης της διάταξης του Ν.4024/11, για συνταξιοδοτική τακτοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας Αποστράτων. 
 
Β. Τα θέματα  ειδικού ενδιαφέροντος, που συζητήθηκαν από την Ομοσπονδία μας  και στα οποία συμφώνησε ο  κ. ΥΕΘΑ, μεταξύ των άλλων ήταν: 
 
α. Η ανάγκη να διατηρηθεί ο μετοχικός χαρακτήρας του ΜΤΣ και  οι κοινωνικοί του  πόροι.  Παράλληλα ζητήσαμε  και τη δική του συμβολή για να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ σε εφαρμογή του Ν.4256/14-04-2014, (άρθρο 45), με τον οποίο προβλέπεται  η περιέλευση νέων πόρων στο ΜΤΣ και το ΤΕΑΑΠΑΣΑ σε ποσοστό 5% από τις παραβάσεις του ΚΟΚ που βεβαιώνονται από Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. 
β. Να γίνει «απένταξη» των αποστράτων από τη κατηγορία των «γενικών συνταξιούχων», για να υπάρχει δυνατότητα διαφορετικής μεταχείρισης, όπως προβλέπεται από ειδικά μισθολόγια, τα οποία επιβάλλεται να διατηρηθούν, λόγω των ειδικών συνθηκών που διέπουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
γ. Να διατηρηθεί η διασύνδεση των συντάξεων των αποστράτων με το μισθολόγιο των εν ενεργεία στελεχών και να ληφθεί πρόνοια για να μη  μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης που προσμετράται στη σύνταξη.
 
Γ. Η ομοσπονδία μας  συνεχάρη τον κ. ΥΕΘΑ για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ταυτόχρονα τον  ευχαρίστησε ιδιαίτερα γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας να μας δεχτεί και τονίσαμε την συμβολική και ουσιαστική σημασία που είχε η ενέργειά του να μας δεχτεί από κοινού με το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
.
Δ. Τέλος  το Συντονιστικό Συμβούλιο  και η ΠΟΑΑΣΑ ευχαρίστησαν τον κ. ΥΕΘΑ για το ενδιαφέρον του και αναμένουν την υλοποίηση των ανωτέρω. Ταυτόχρονα γνωστοποίησαν  στον κ. ΥΕΘΑ ότι οι Απόστρατοι θα αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά, σε περίπτωση που για μία ακόμη φορά καταστούν τα θύματα, τόσο από τη μη εφαρμογή στο ακέραιο της απόφασης του ΣτΕ, όσο και από τα «κυοφορούμενα» μέτρα των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Καλούμε  όλους τους Απόστρατους να είναι σε εγρήγορση για κινητοποιήσεις και όποιες άλλες ενέργειες κριθούν αναγκαίες μέχρι την τελική δικαίωση. 
Από το Δ.Σ. της ΠΟΑΑΣΑ παρέστησαν ο Α΄ Αντ-δρος κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γρηγόριος, ο Γεν. Γραμματέας κ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσέας και  το  μέλος κ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος. Από το Συντονιστικό Συμβούλιο, οι παρακάτω:
Υποστράτηγος εα Ε.Δανιάς                          Πρόεδρος ΕΑΑΣ
Υποστράτηγος εα Β. Ροζής                      Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς ΠΝ       Πρόεδρος ΕΑΑΝ & του Συντονιστικού
Αντιπλοίαρχος (Ε).εα Γ. Γεωργακόπουλος ΠΝ      Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) εα ΠΑ Κ. Ιατρίδης               Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Αντισμήναρχος (Ρ) εα ΠΑ Ι. Κρανιάς              Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ