Αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων με κόστος

Αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων με κόστος
Τελευταία ενημέρωση 18/10/2015

Δεν υπήρξε μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής, περικοπές μισθών ή συντάξεων, κεντρικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέσω των μνημονίων ή το λεγόμενο PSI, που να μην πέρασαν από τη βάσανο της δικαστικής κρίσης στο πλαίσιο βασικών συνταγματικών επιταγών. Τα ανώτατα δικαστήρια, κυρίως το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σήκωσαν το βάρος της στάθμισης συνταγματικών ρυθμίσεων από τη μια και της αναγκαιότητας των οικονομικών διευθετήσεων από την άλλη.

Και ενώ έως το 2013 τα ανώτατα δικαστήρια, βασικά το ΣτΕ, με σειρά αποφάσεών τους στήριξαν τη νομιμότητα κρίσιμων κυβερνητικών επιλογών, τα πράγματα άλλαξαν όταν ήρθε το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής. Το δεύτερο μνημόνιο, με νέες περικοπές, φορολογικά μέτρα, έκτακτες εισφορές, περικοπές σε επιδόματα κ.λπ., κρίθηκε ως προς τη συνταγματικότητά του και κυρίως ως προς την αναλογικότητα των επιβληθέντων οικονομικών μέτρων.

Δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλες οργανώσεις) προσέφυγαν κατά των μέτρων ζητώντας για άλλη μία φορά την ακύρωσή τους ως αντισυνταγματικών. Ανώτατοι δικαστικοί σε Ολομέλειες με ειδική διαδικασία, τη λεγόμενη πιλοτική δίκη (κρίση επί του θέματος «μια και έξω»), βρέθηκαν αντιμέτωποι με σωρεία οικονομικών ρυθμίσεων που αφορούσαν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλα μέτρα, όπως το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα. Οι δικαστικές αποφάσεις που ακολούθησαν σηματοδότησαν τεράστια κόστη για τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης καθώς πολλές από τις βασικές επιλογές σε περικοπές μισθών και συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Τη «στροφή» των δικαστηρίων σε ακυρώσεις μισθολογικών περικοπών έδωσε το ειδικό δικαστήριο, που δικάζει τα μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών, το λεγόμενο Μισθοδικείο, κρίνοντας τις περικοπές των μισθών τους μετά το 2012 αντισυνταγματικές. Ακολούθησαν μείζονος σημασίας αποφάσεις του ΣτΕ για το σύνολο των ενστόλων (στα Σώματα Ασφαλείας, τις Ενοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα). Η απόφαση για τους ενστόλους επέφερε «τσουχτερό» δημοσιονομικό κόστος, περί το 1,5 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να βρει τρόπους να εφαρμόσει, έστω και μερικώς, την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές.Περισσότερα πα΄τηστε εδώ www.kathimerini.gr/826638/