1η Ημέρα 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Π.Ο.Α.Σ.Α. Α ΜΕΡΟΣ Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

1η Ημέρα 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Π.Ο.Α.Σ.Α.  Α ΜΕΡΟΣ Κυριακή 5 Ιουνίου   2022
Τελευταία ενημέρωση 08/08/2022

Η υποδοχή  απο τους συναδέλφους τόσο της Ένωσης όσο και του Συνδέσμου με τα δώρα τους μας εξέπληξε . Η  έναρξη της  Συνεδρίασης-των εργασιών του  22ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου έγινε   σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη .

   Κατά την εκλογή του προέδρου του Συνεδρίου εξελέγη ως Πρόεδρος της Γ.Σ. ο ΣΚΛΑΒΟΣ Ιωάννης του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών Β Αντιπρόεδρος αυτού , ως βοηθός του εξελέγη ο ΤΣΟΥΝΗΣ Δημήτριος του Συνδέσμου Α.Σ.Α. Αγρινίου  .Χρέη Γραμματέα εξετελεσε ο Γ.Γ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς και αναπληρωτής  αυτού ο Ειδικός Γραμματέας της Π.Ο.Α.Σ.Α. ΒΕΛΗΣ Παναγιώτης .Στη συνέχεια :
    Ο ΤαμίαςΤΣΙΒΙΚΗΣ Ηλίας  εξέθεσε  τα οικονομικά στοιχεία.
    Ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Ιωάννης αναγνωσε  την έκθεση του  διενεργηθέντος διαχειριστικού ελέγχου του έτους 2021 μαζί με τα άλλα μέλη της .Ε.Ε.  ΔΟΥΜΕΤΖΙΑΝΟΥ Ευγενία και ΜΑΝΤΑ Μιχάλη   .
    Παρουσίαστηκε ο  Προϋπολογισμόςτου έτους 2022 από τον Ταμία.
    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΣΟ Ευάγγελος εξέθεσε τα πεπραγμένα του Δ. Σ.

                                                                          Διοικητικός Απολογισμός
Αγαπητοί συνάδελφοι πριν εκθέσω τον διοικητικό απολογισμό του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας , του ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου του 2021 , θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου , και τον τριών ΔΣ που ηγήθηκα από το 2014 έως σήμερα , για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που μου παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια και για τα επιτεύγματα της Ομοσπονδίας μας , που είναι δουλεία όλων και τα οποία δημιούργησαν μια Ομοσπονδία Προσφοράς , Ομοψυχίας , Αλληλεγγύης , Συμμετοχής και Αγώνων. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς τους συνέδρους που με τιμάτε διαχρονικά με την εμπιστοσύνη σας .
Συνάδερφοι οι καιροί ήταν και είναι δύσκολοι. Απαιτείται συστράτευση όλων μας και κοινός αγώνας. Οι παρόντες σήμερα εδώ , στο 22ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΑ , δείχνουμε έμπρακτα την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων μας.
Συνάδελφοι ο διοικητικός απολογισμός για το έτος 2021-2022 απηχεί την μεγάλη προσπάθεια όλων των μελών του ΔΣ να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που εσείς μας αναθέσατε.
      Κατά τον 1ο χρόνο της νέας τριετίας το ΔΣ , με  ομόθυμη δράση , ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που συνάντησε και κατάφερε ανυψώσει ακόμη περισσότερο το κύρος και την αναγνωσιμότητα της ΠΟΑΣΑ.
      Παλέψαμε σε καθημερινή βάση και με αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες καταστήσαμε σαφή τα αιτήματά μας που χρονίζουν και απαιτούν άμεση λύση.
       Συγκεκριμένα :
•    Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
•    Συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΟ
•    Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ
•    Συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
•    Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους του Υ.ΕΘ.Α.
Σε όλους αυτούς κάναμε γνωστά τα αιτήματά μας τα οποία αφορούν :
•    Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
•    Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
•    Την πλήρη επιστροφή των αναδρομικών
•    Την καταβολή της ενίσχυσης στην Ομοσπονδίας μας που προκύπτει από την κράτηση του 0,20 ανά συνταξιούχο βάση του άρθρου 102 του Ν. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ( το συνολικό ποσό που δικαιούται η Ομοσπονδίας μας ανέρχεται περίπου στις 750.000 ευρώ )
•    Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΜΤΣ
•    Την διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων στο ΝΙΜΙΤΣ
Διευρύναμε ακόμη περισσότερο τις επαφές της Ομοσπονδίας μας με παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων μας.
Συγκεκριμένα συναντηθήκαμε:
•    Με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Κωνσταντίνο
•    Με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. ΝΙΚΑ Παναγιώτη
•    Με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ Αθανάσιο
•    Με τον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ
•    Με τον νέο Αρχηγό του Π.Σ. κ. ΡΑΠΑΝΟ Αλέξιο ( συνάντηση κ. Ειδικού Γραμματέα ΒΕΛΗ Παναγιώτη)
•    Με υπηρεσιακούς παράγοντες του Λ.Σ.
•    Με συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. , του Π.Σ. και Λ.Σ.
     Όλες αυτές οι συναντήσεις έγιναν εν μέσω πανδημίας και είχαν έναν και μόνο στόχο. Την δημιουργία ενός πλέγματος συμμαχιών και  βοήθειας προκειμένου η ΠΟΑΣΑ να υπερασπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα αιτήματα των αποστράτων των Σ.Α. και να διευρύνει την επιρροή της τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Συμμετείχαμε σε όλες τις αποφασισθείσες και πραγματοποιθείσες συγκεντρώσεις και πορείες των συνταξιούχων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και μοναδικό σκοπό είχαν όλα εκείνα τα οποία διεκδικούμε να πραγματοποιηθούν.
Συνεργαστήκαμε με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις προκειμένου να οργανώσουμε κοινές δράσεις για την επίτευξη των τεθέντων στόχων μας .
Ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας με φορείς οι οποίοι έχουν βαρύνουσα σημασία στην ελληνική κοινωνία και τους καταστήσαμε κοινωνούς των στόχων μας.
Πιστοί στις δεσμεύσεις μας αποφασίσαμε :
•    Την αναβάθμιση της εφημερίδας μας με την πρόσληψη επαγγελματία δημοσιογράφου
•    Το 22ο Π.Σ. μας να είναι καταστατικό προκειμένου εσείς , με τις αποφάσεις σας , να διαμορφώσετε επακριβώς την νέα πορεία της Ομοσπονδίας μας .
•    Τη δημιουργία επιτροπής  τροποποίησης του καταστατικού της Ομοσπονδίας μας , το πόνημα της οποίας θα τεθεί υπό την κρίση σας.
•    Τη δημιουργία επιτροπής σύνταξης καταστατικού Ειδικού Λογαριασμού αλληλοβοηθείας της Π.Ο.Α.Σ.Α. για το οποίο εσείς θα αποφασίσετε.
•    Με τη δική μας προσπάθεια και έντονη πίεση προς το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. επαναλειτούργησε έμπρακτα το ΠΟΚΕΑ και ήδη το πρώτο έργο του , η έκδοση του Α΄ τόμου της Ιστορίας της Αστυνομίας από την Επανάσταση του 1821 έως το 1830 , είναι γεγονός.
•    Επανακαθορίσαμε τις σχέσεις μας με την ηγεσία του Υπουργείου , ένα γεγονός που απεδείχθη περίτρανα και με τα εγκαίνια των γραφείων μας αλλά και τη δημιουργία αλσυλλίου δίπλα σε αυτά το οποίο προς τιμή μας ονομάστηκε << ΑΙΘΡΙΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ >>
Με τα δύο τελευταία αναφερθέντα κατοχυρώνουμε το χώρο μας , το σπίτι μας όπως το λέμε εμείς , διασφαλίζουμε την ιστορία μας , αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους συναδέλφους και εξασφαλίζουμε τη συνέχεια μας.
•    Πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων για τα θέματα των αποστράτων ( συντάξεις χηρείας , εργασία συνταξιούχων αποστράτων , για την εισφορά του 0,20 )και επαφές των κατά τόπους Περιφερειακών Συνδέσμων – Ενώσεων με τοπικούς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου .
•    Υποβάλαμε  σχετικές προτάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με την ευκολότερη υποβολή – διεκπεραίωση υποθέσεων και αποφυγή προσωπικών επαφών με αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς τόσο των Υπηρεσιών του ευρύτερου Δημοσίου τομέα όσο και άλλων φορέων.
Δραστηριοποιηθήκαμε ούτως ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των συναδέλφων με την εγγραφή νέων μελών σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία – ενώσεις μας.
Αναπτύξαμε και συμμετέχουμε  σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας τόσο με τις θεσμικές ενώσεις των αποστράτων των Ε.Δ. όσο και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εν ενεργεία συναδέλφων μας.
Συνάδελφοι ολοκληρώνοντας τον διοικητικό απολογισμό του παρόντος ΔΣ της ΠΟΑΣΑ θέλω να σας κοιτάξω στα μάτια , όπως κάνω 8 χρόνια τώρα , και να σας πω ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούσαν , το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας με ομόθυμη και ομόφωνη στήριξη όλων των μελών του πέτυχε τους περισσότερους στόχους που είχε θέσει. Το κυρίαρχο όμως τώρα είναι η τροποποίηση του καταστατικού μας . Τροποποιώντας το περνάμε σε μία νέα εποχή. Με τις γόνιμες συζητήσεις μας , παρατηρήσεις μας και αποφάσεις μας θα είναι ένα καταστατικό σύγχρονο , ένα καταστατικό που θα ανταποκρίνεται πλήρως στην αναγκαιότητα των καιρών , ένα καταστατικό που θα δημιουργήσει όλα εκείνα τα εχέγγυα προκειμένου η Ομοσπονδία μας να συνεχίσει την επιτυχή διαδρομή της μέσα στο χρόνο. Έτσι η Ομοσπονδία μας θα αγκαλιάζει όλους τους αποστράτους των Σ.Α. , θα εκφράζει την αγωνία όλων μας , θα ενώνει όλους μας και κυρίως θα είναι θεματοφύλακας αρχών , αξιών και ιδανικών.
     Αγαπητοί συνάδελφοι , θέλω να πιστεύω στο μέτρο του δυνατού και κάτω από αντίξοες συνθήκες πετύχαμε μέσα στον χρόνο αυτό τους στόχους που θέσαμε , κρατήσαμε αρραγή την ενότητά μας , συμμετείχαμε στους αγώνες που καθημερινά έγιναν και γίνονται , δώσαμε μάχες που άλλες κερδίσαμε και άλλες χάσαμε και στο τέλος αποδείξαμε ότι δικαίως μας επιλέξατε να σας εκπροσωπούμε και για το λόγο αυτό σας ζητώ να υπερψηφίσετε τον κατατεθέντα Διοικητικό Απολογισμό.    
Καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου και υγεία σε όλους.


     Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου λόγω του χρόνου ενόψει της επίσημης  έναρξης του 22ου Π.Σ. της ΠΟΑΣΑ στη συνέχεια . διέκοψε την συνεδρίαση για την επομένη Δευτέρα 6-6-2022 προκειμένου όσοι εκ των συνέδρων επιθυμούν  να τοποθετηθούν επί των πεπραγμένων να εκθέσουν τις απόψεις τους  .