Τελετή έναρξης 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Π.Ο.Α.Σ.Α.

Τελετή έναρξης 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Π.Ο.Α.Σ.Α.
Τελευταία ενημέρωση 26/06/2019

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ 20ου Συνεδρίου Π.Ο.Α.Σ.Α.
Μετά την υποδοχή των επισήμων προσκεκλημένων και τακτοποίηση στις θέσεις τους  σύμφωνα με τους κανόνες της εθιμοτυπίας. ο κ. Πρόεδρος υποστράτηγος ε.α  ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος άρχισε την συνεδρίαση . Ο Γ.Γ. ανακοίνωσε την παρουσία των  επίσημων προσκεκλημένων ως εξής :
1.    Εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ Βαρνάβα, Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως ο αιδεσιμολογιότατος πατήρ Αλέξανδρος ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
2.    Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ Απόστολου
η Αντιπεριφερειάρχης  Περιφερειακής  Ενότητας Θεσσαλονίκης κα ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ Παρασκευή .
3.     Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ Λάζαρος
4.    Εκ μέρους του κ. Αρχηγού της  Ελληνικής Αστυνομίας ο Γενικός Επιθεωρητής ΕΛ.ΑΣ. Βορείου Ελλάδος ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας Αντιστράτηγος
5.    Εκ μέρους του κ. Αρχηγού του  Πυροσβεστικού Σώματος  ο συντονιστής επιχειρήσεων Υποστράτηγος Π.Σ. ΒΑΡΣΑΜΗΣ Σπυρίδων .
6.    Ο Τέως Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Παπαθεμελής Στυλιανός
7.    Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος ΔΟΥΜΖΑΡΙΔΗΣ Φώτιος.
8.    Εκ μέρους του Διοικητού του Γ Σ.Σ. ο πλοίαρχος Π.Ν. ΠΟΛΙΤΗΣ Κωνσταντίνος .
9.    Εκ μέρους του Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ., Αντιστράτηγου  ε.α. ΡΟΖΗ  Βασίλειου ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΑΣ ΔΕΒΟΥΡΟΣ Ιωάννης
10.    Εκ μέρους του Πρόεδρου της  ΠΟΑΣΥ  κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ Γρηγορίου ο Γραμματέας Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΑΣΥ ΦΕΤΚΟΣ Σταύρος
11.    Ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης Αντιστράτηγος ε.α. ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ Κωνσταντίνος .
12.    Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της ΙΡΑ κ. ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ Ιωάννης .
13.    Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ κ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ Δήμος .
14.    Επίτιμοι Πρόεδροι ΠΟΑΣΑ Ταξίαρχος Χωροφυλακής ε.α. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Νικόλαος και Υποστράτηγος ε.α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος .δεν μπόρεσαν να παραστούν για λόγους υγείας και μας έστειλαν το χαιρετισμό τους .
15.    Ο εκπρόσωπος της Ι.Ρ.Α.  Τ.Ο. Θεσσαλονίκης κ. ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΑΣ Δημήτριος
16.    Οι επίτιμοι Πρόεδροι του Συνδέσμου ΑΣΑ Θεσσαλονίκης :
    ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Θωμάς
    ΘΕΟΧΑΡΗΣ Βασίλειος
    ΑΝΤΩΝΙΟΥ Παύλος
    ΣΑΚΟΝΙΔΗΣ Γεώργιος
    και οι Αντιστράτηγοι ε.α., μέλη του Συνδέσμου, διατελέσαντες σε ανώτερα κλιμάκια διοίκησης:
    Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος ε.α. ΠΛΑΚΑΣ Γεώργιος
    Επίτιμος Αντιστράτηγος ΑΝΔΡΑΒΙΖΟΣ  Γεώργιος
    Επίτιμος Αντιστράτηγος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Στέργιος
    Επίτιμος Αντιστράτηγος ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ Ευστράτιος
    Επίτιμος Αντιστράτηγος ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ Νικηφόρος
  και το ΔΣ του Συνδέσμου ΑΣΑ Θεσσαλονίκης ..
    Αντιπρόεδρος:  ΝΤΟΜΑΖΗΣ Μαργαρίτης
    Γενικός Γραμματέας:  ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στέργιος
    Ειδικός Γραμματέας:  ΛΑΦΤΣΙΔΗΣ Ιωάννης
    Ταμίας:                ΚΕΛΕΠΟΥΡΑΣ Βασίλειος
    Βοηθός Ταμία:    ΠΟΥΛΑΔΑΚΗΣ Δημήτριος
    Έφορος επί Συνταξιοδοτικών θεμάτων: ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ Στέφανος
    Έφορος επί των Δημοσίων σχέσεων και Πολιτιστικών κ.ά. εκδηλώσεων: ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ Αντώνιος
    Έφορος επί των Δημοσίων σχέσεων, τύπου και  υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδος : ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Δημήτριος και τα
    Αναπληρωματικά μέλη:  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ιωάννης  και  ΓΙΑΝΤΣΟΣ Ιωάννης .

Τήρηση ενός  λεπτού σιγή, στη μνήμη των συναδέλφων, οι οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ή έφυγαν από τη ζωή για οποιαδήποτε αιτία.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί. Ο Γ.Γ. ως συντονιστής έδωσε τον λόγο στους παρακάτω :

 Χαιρετισμός  κ. Προέδρου Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Θεσσαλονίκης κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ Χρήστου στην έδρα του οποίου πραγματοποιείται το 20ο  Π.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α.
Επίσημοι Προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
ως Πρόεδρος του Συνεδρίου και του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Ν. Θεσσαλονίκης έχω την τιμή και τη χαρά να σας καλωσορίσω, στο 200 Συνέδριο της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και να σας ευχαριστήσω γιατί βρίσκεστε σήμερα κοντά μας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.                                                                                                                    
  Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας.  Η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη διοργάνωση του 20ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας. Προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας για συμβολικούς λόγους, καθώς το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.                                                                                                                           Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο Σύνδεσμο μας, που ιδρύθηκε το 1983 και εδρεύει στο Κέντρο της Πόλης, σε ιδιόκτητα γραφεία.    Από την ίδρυση του έως και σήμερα ήταν παρόν στα δρόμενα της Πόλης μας, σε όλες τις διαστάσεις που αυτές είχαν.       Πέραν αυτού ο Σύνδεσμος μας έδωσε το παρόν και συμμετείχε σε όλες τις δράσεις της Ομοσπονδίας. Θα αναφερθώ μόνο στο γεγονός  της υποβολής πρότασης, για κράτηση της ετήσιας συνδρομής των μελών της Ομοσπονδίας από το ΤΕΑΠΑΣΑ, η οποία έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και είχε ως αποτέλεσμα την θεαματική αλλαγή του οικονομικού ορίζοντα της ΠΟΑΣΑ, αλλά και των Συνδέσμων και Ενώσεων όλης της Χώρας.                                                                                                                                                   

 Το σημερινό Δ.Σ. του Συνδέσμου συνεχίζει  στην κατεύθυνση, που χάραξαν οι άξιες προηγούμενες Διοικήσεις του, έχοντας ως κύριο στόχο την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων των αποστράτων μελών μας, αλλά και την υποστήριξη των εν ενεργεία συναδέλφων μας.                                                                                                                                                      Παράλληλα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια συμπαράστασης στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων μας.    Συνοπτικά θα αναφέρω ότι συμπαρασταθήκαμε οικονομικά σε Ίδρυμα, που περιθάλπει παιδιά με αυτισμό, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.                 Το ίδιο  πράξαμε και  σε αντίστοιχο Ίδρυμα, που φιλοξενεί ορφανά και κακοποιημένα ανήλικα παιδιά, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.   Επανερχόμενος στα θέματα του Συνεδρίου μας, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή διαμονή και να σας διαβεβαιώσω, ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να γίνει αυτό, όσο δυνατό καλυτέρα.  
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΑ, όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλλαν, προκειμένου να οργανωθεί η εκδήλωση αυτή.                                                      
Ευχαριστούμε θερμά και όλους εσάς, που μας τιμάτε με την παρουσία σας, στη τελετή της επίσημης έναρξης  του 20ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.          Σας ευχαριστώ
 Χαιρετισμός κ. Προέδρου Π.Ο.Α.Σ.Α. Υποστρατήγου ε.α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ευάγγελου.

Κυρίες - κύριοι ( προσφώνηση των παρευρισκομένων )
    Πριν από ένα χρόνο αποφασίσαμε όπως το 20ο,  επετειακό πανελλήνιο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη,  την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας,  για λόγους συμβολικούς και εθνικούς.
    Πραγματοποιείται λοιπόν σήμερα κάτω από το βάρος γεγονότων που δημιουργούν,  σε μας τους απόστρατους των ΣΑ, ανησυχία για το μέλλον των εθνικών και όχι μόνο,  θεμάτων της πατρίδας μας,  ανησυχία για το ίδιο το μέλλον της. 
    Η αγωνία και ανησυχία μας εστιάζεται στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση,  στη φυγή της νεολαίας μας στο εξωτερικό,  στα φαινόμενα ανομίας και σκληρής παραβατικότητας,  στην ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους εισροή μεταναστών στην απαξίωση των θεσμών και τέλος στην έκβαση των εθνικών μας θεμάτων.
    Σήμερα η κοινωνία μας εμφανίζει διχαστικές τάσεις.  Μέχρι πρότινος υπήρχαν οι «γερμανοτσολιάδες» και οι «προσκυνημένοι».  Τώρα εμφανίζονται οι «μειοδότες» και οι «προδότες».  Μπροστά στο φαινόμενα αυτά η ΠΟΑΣΑ οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πρωταγωνιστήσει σε δράσεις ούτως ώστε να αποφευχθεί ένας καινούργιος διχασμός της κοινωνίας μας. 
    Εμείς οι απόστρατοι των ΣΑ ρωτάμε : «Δεν είναι άδικο να προβλέπουμε το γεγονός ότι η πατρίδα μας βάλλεται από διάφορα συμφέροντα που πολύ θα ήθελαν να πέσουμε ξανά,  ως λαός,  στην παγίδα του διχασμού;». 
    Θεωρούμε ότι η ΠΟΑΣΑ,  με το κύρος που τη διακρίνει μέσα στην κοινωνία,  μπορεί να συμβάλει στην πραγματική συμφιλίωση, ιδίως σήμερα, μετά από τη λαίλαπα των μνημονίων, των διχαστικών πολιτικών,  της ακραίας πολιτικής πόλωσης, γεγονότα που τείνουν να δηλητηριάσουν ανεπανόρθωτα την πολιτικοκοινωνική ζωή του τόπου.
    Παράλληλα μέσα από αυτή τη δράση θα κατοχυρώσουμε τη δημοκρατική λειτουργία στο χώρο μας, θα ανοίξουμε νέους ορίζοντες στα χιλιάδες μέλη μας που οραματίζονται μια Ομοσπονδία ανοιχτή στην κοινωνία,  ζωντανή,  παρεμβατική και δραστήρια για κάθε τι που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους είναι στενά ατομικά, είτε ευρύτερα κοινωνικά και εθνικά.
    Έτσι λειτουργώντας αναζωογονούμε την οντότητα της Ομοσπονδίας  μας,  ενδυναμώνουμε το κύρος της ως θεσμικού φορέα που είναι σε θέση,  χωρίς ταμπού και φοβικά σύνδρομα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υψηλού συμβολισμού και μακράς εμβέλειας.
    Μακράν και πέραν από οποιαδήποτε κομματική η άλλη εξάρτηση και με μόνο εφόδιο τη δεδομένη προσφορά μας,  διαχρονικά, στην κοινωνία, δηλώνουμε κατηγορηματικά,  ότι θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα Αναγέννησης της πατρίδας μας, ούτως ώστε αυτή να καταλάβει πάλι  πρωτεύουσα θέση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να γίνει παράδειγμα οικονομικής ανασυγκρότησης,  λειτουργίας των θεσμών,  ελευθερίας και Δημοκρατίας.
    Κυρίες και κύριοι η αγάπη για την πατρίδα μας είναι διαχρονική και δεδομένη.  Θέλουμε την πατρίδα μας,  την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη,  σε μία Ευρώπη των ιδεών, των αξιών,  του ανθρωπισμού,  της αλληλεγγύης,  της οικονομικής άνθησης,  της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
    Την αγάπη αυτή για την πατρίδα μας,  εμείς οι απόστρατοι των ΣΑ,  σε αντιδιαστολή με το λαϊκισμό και τον εθνικισμό την ονομάζουμε πατριωτισμό.  Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα φασιστικό μόρφωμα, δεν τη διαπραγματευόμαστε.  Δηλώνουμε παρόντες στο προσκλητήριο ενότητας του ελληνικού λαού ενωμένοι στα προβλήματα καθώς και στην προσπάθεια αναβάθμισης του διεθνή ρόλου της πατρίδας μας και απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας και των Ελλήνων.  Ο κ Πρόεδρος του Π.Σ. στη συνέχεια κάλεσε τους παρακάτω προσκεκλημένους όπως απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό :
1.    Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος η Αντιπεριφερειάρχης  Περιφερειακής  Ενότητας Θεσσαλονίκης κα ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ Παρασκευή
2.    Ο Δημάρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ Λάζαρος
3.     Ο  Τέως Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Παπαθεμελής Στυλιανός
4.    Εκ μέρους του κ. Αρχηγού της  Ελληνικής Αστυνομίας ο Γενικός Επιθεωρητής ΕΛ.ΑΣ. Βορείου Ελλάδος ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας Αντιστράτηγος
5.    Εκ μέρους του Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ., Αντιστράτηγου  ε.α. ΡΟΖΗ  Βασίλειου ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΑΣ ΔΕΒΟΥΡΟΣ Ιωάννης
6.    Εκ μέρους του Πρόεδρου της  ΠΟΑΣΥ  κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ Γρηγορίου ο Γραμματέας Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΑΣΥ ΦΕΤΚΟΣ Σταύρος
7.    Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ κ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ


 Κήρυξη έναρξης εργασιών του 20ου Συνεδρίου από την  Αντιπεριφερειάρχη  Περιφερειακής  Ενότητας Θεσσαλονίκης κα ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ Παρασκευή .

 Προσφώνηση του ομιλητή από τον συντονιστή Αντιστράτηγο ε.α.ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗ Οδυσσέα  (Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα Ηλία I. Κουσκουβέλη )

Είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διευθύνει το «Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων» και κατέχει την «Έδρα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ʼμυνας στις Στρατηγικές Σπουδές» με την επωνυμία 'Θουκυδίδης'.
Σήμερα υπηρετεί ως Κοσμήτορας Σχολής, ενώ διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου (2006-10).
Σπούδασε με υποτροφία και αριστεύοντας οτην Ελλάδα, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Αναγορεύτηκε διδάκτορας με "άριστα" από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ (1989).
Εργάσθηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νάντης (Γαλλία), στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον.
Είναι συγγραφέας εννέα επιστημονικών βιβλίων, με πιο πρόσφατο το Thucydides on Choice and Decision Making (ΗΠΑ, 2019). Ακόμη, δημοσίευσε πλέον των πενήντα επιστημονικών άρθρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 260 δημόσιες ομιλίες και έχει δημοσιεύσει πάνω από 270 άρθρα γνώμης στον Ελλαδικό, Κυπριακό και διεθνή Τύπο.
Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ, και εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Για την προσφορά του στην επιστήμη τιμήθηκε το 2011 από την Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του «Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα».


Ομιλία  κ. ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗ Ηλία καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  με θέμα « Η πορεία των Ελλήνων και οι προκλήσεις ανάμεσα στην αρετή και το λαϊκισμό  ».