ΨΗΦΙΣΜΑ 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Π.Ο.Α.Σ.Α.

ΨΗΦΙΣΜΑ 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Π.Ο.Α.Σ.Α.
Τελευταία ενημέρωση 19/06/2019

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ(Π.Ο.Α.Σ.Α.)

20ο Πανελλήνιο Συνέδριο
                        Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2019
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Θεσσαλονίκη,  σήμερα την 16η του Ιουνίου του έτους 2019, ημέρα της εβδομάδος Κυριακή   και ώρα 12.30΄, τα μέλη του 20 ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,
Ο μ ο φ ώ ν ω ς
Αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:

1.    Αποτίουν  φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας  που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την  προστασία των έννομων αγαθών  στην κοινωνία και στην Πατρίδα μας  και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς και τους συναδέλφους τους.
2.    Συγχαίρουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος   και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ) γιατί καθημερινά με πενιχρά μέσα, αλλά με υψηλό φρόνημα και πίστη στο καθήκον τους, δίνουν ένα άνισο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να διασφαλίσουν τα αγαθά της τάξης,  ασφάλειας,  ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών και να  προστατεύσουν τη Χώρα από την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών,  στα χερσαία και θαλάσσια  σύνορά της .
3.    Ανησυχούν για την κρίση, δίχως τέλος,  στη Χώρα μας, την εκτεταμένη  ανεργία, τη μεγαλύτερη αναγκαστική «μετανάστευση» των νέων μας, τη μεγέθυνση του δημογραφικού προβλήματος, που οδηγεί σε γήρανση τον πληθυσμό της χώρας, την εφαρμογή επώδυνων ισοπεδωτικών πολιτικών, με «άλλοθι» τα μνημόνια, που οδηγούν συνεχώς ανθρώπους στο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο,  το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, ανομίας και ατιμωρησίας, την αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης,  τη μεγάλη κρίση θεσμών και αξιών.
4.    Αποδοκιμάζουν τις ασκούμενες  πολιτικές που ούτε και τώρα, δεν συγκρούονται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τις συντεχνίες, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού, που προστατεύουν τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρούν ακόμα προνόμια και ασυλίες.
5.    Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις μεγάλες, άδικες και αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, με τους ν.4093/12, Ν.4387/16 & Ν.4472/17, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους.
6.    Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ σε ό,τι αφορά το Ν. 4093/12,  με την ΠΛΗΡΗ επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Αυγούστου 2012, την ενσωμάτωση του υπολοίπου 50 % των αναδρομικών στη σύνταξη (όπως έγινε με το Ν.4307/14) και την καταβολή των αναδρομικών μέχρι τέλους του 2018 (και όχι όπως αυθαίρετα αποδόθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2016-Ν.4575/18-), για τη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, που παραβιάσθηκε κατάφωρα (άρθρ. 95, παρ. 5 του Συντάγματος).
7.     Ζητούν τη  διακοπή από την ενιαία σύνταξη των  συνταξιούχων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(άρθ.11 Ν.3865/2010) και της επιπλέον Εισφοράς άρθ.2 παρ.14 εδάφιο α Ν. 4002/2011, από την 10-2-2017, ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθ. 244/2017 Αποφάσεως της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και την αναδρομική επιστροφή όλων των αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων ποσών υπέρ E.Α.Σ. και των επιδομάτων  εορτών Χριστουγέννων -Πάσχα και αδείας, που θεσμοθετήθηκαν  με διατάξεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές, από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών νόμων.
8.    Ζητούν την άμεση επανασύνδεση των συντάξεων  των στελεχών των Σ.Α. και των Ενόπλων Δυνάμεων με το  προσωπικό στην ενέργεια, ως ειδικής κατά το Σύνταγμα, τους νόμους και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, κατηγορίας εργαζομένων, την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και την άμεση έκδοση των ενημερωτικών σημειωμάτων σύνταξης, μετά το νέο επανυπολογισμό της σύνταξης, που εκκρεμούν από τον Ιανουάριο του 2019.
9.    Διατηρούν σταθερή την επιδίωξη για δημιουργία  Ενιαίου Ασφαλιστικού Πυλώνα Σ.Α και Ενόπλων Δυνάμεων, καλούν όλους να αγωνισθούν για την  αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού  Φορέα ΤΕΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά του Τομέα Επικούρησης από το ΕΤΕΑΕΠ, στο ΤΕΑΠΑΣΑ, την  αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιδιώκουν τη δημιουργία ενιαίου Κλάδου Υγείας με  τη σταδιακή διεύρυνση των δικαιούχων του, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
10.    Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων  αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα του Ενιαίου  Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης   Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ.  του Μετοχικού  Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).  Επιδιώκουν σταθερά τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων νοσηλείας για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενέργεια και αποστρατεία, στο ΝΙ.Μ.Τ.Σ .
11.    Ζητούν την συμμετοχή εκπροσώπου της Π.Ο.Α.Σ.Α. στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Παιδικές Εξοχές της  Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και την προέκταση του χρόνου  κάλυψης από το Ίδρυμα,  από 10 έτη σε 15 έτη, μετά την αποστρατεία.
12.    Καταγγέλλουν την αδιαφορία, ή την παρελκυστική τακτική, εκ μέρους των καθ΄ύλην αρμοδίων της Κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη προόδου τα τελευταία τρία χρόνια  για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), παρά τις έντονες προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας.
13.    Διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους προς την Κυβέρνηση για την έξαρση του βίαιου εγκλήματος, που γίνεται καθημερινά, αδίστακτο, απρόσωπο, ανάλγητο, ειδεχθές και αποκρουστικό και  τους πολίτες να νοιώθουν απροστάτευτοι και να βρίσκονται σε απόγνωση. Ιδιαίτερα προσβλητικές επίσης, για ένα κράτους δικαίου, είναι «ευεργετικές» διατάξεις του Ν. Παρασκευόπουλου, που διατηρούνται ακόμα  σε ισχύ, με αποτέλεσμα να αποφυλακίζονται πρόωρα, θρασύτατοι κακοποιοί, για να συνεχίσουν το «έργο» τους.  Παράλληλα καταγγέλλουν την αμέτοχη και αμήχανη στάση της Κυβέρνησης απέναντι  στη δράση των διαφόρων «συλλογικοτήτων» που δρουν ανεξέλεγκτα και λειτουργούν δίκην «θεσμικού» φορέα, απολαμβάνοντας μια ανεξήγητη για συντεταγμένη πολιτεία, ιδιότυπη «ασυλία».
14.    Εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους, για  τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, απέναντι στο Κράτος των Σκοπίων, με την παραχώρηση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας και τον προσδιορισμού της εθνικότητάς τους και του γλωσσικού τους ιδιώματος, ερήμην της βούλησης του Ελληνικού λαού και σε αντίθεση με την ιστορική πραγματικότητα.
15.    Δεν ξεχνούν τη γενοκτονία των Ποντίων, που φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια, χωρίς  να σημειωθεί πρόοδος στο  θέμα της Διεθνούς αναγνώρισής της. 
16.    Χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης να προβεί στην τροποποίηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, ως προς τις Συντάξεις Χηρείας, μιας ρύθμισης συνυφασμένης με αναλγησία και «αμοραλισμό», έστω και αν «σύρθηκε» στην απόφαση αυτή, μετά από άσκηση  έντονης πίεσης, πολλών φορέων, με την Ομοσπονδία μας να πρωτοστατεί. Αναμένουμε  να ολοκληρωθεί η ρύθμιση ώστε να συμπεριλάβει και τους δικαιούχους του Μ.Τ.Π.Υ., του Πυροσβεστικού Σώματος και των προερχομένων από την τέως Α.Π.
17.    Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, ότι θα σταθούν όρθιοι μπροστά σε ένα παρακμιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την τραγική διάψευση  κάθε προσδοκίας, που καλλιεργήθηκε από «μηχανής Θεούς» και δοκησίσοφους «μάγους» της πολιτικής, χωρίς να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη, γιατί πάνω από όλα θέλουν την Πατρίδα τους περήφανη μαζί με το λαό της.
18.     Τέλος, εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς.