Ο Σύνδεσμος Α.Σ.Α. Μεσσηνίας στη Δυτική Μακεδονία και Πέλλα

Ο  Σύνδεσμος Α.Σ.Α. Μεσσηνίας στη Δυτική Μακεδονία και Πέλλα
Τελευταία ενημέρωση 12/10/2021

 Σύνδεσμος Αποστράτων  Σωμάτων Ασφαλείας   Μεσσηνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
4ΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ–ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΛΑ
 
Ο  Σύνδεσμος Αποστράτων  Σωμάτων Ασφαλείας   Μεσσηνίας,με την οργάνωση τοπικού γραφείου τουρισμού (Τριγκιλίδας),  πραγματοποίησε 4ήμερη περιηγητική εκδρομή σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Βόρειας Πέλλας. Τα μέλη του επισκέφθηκαν το Μέτσοβο, καθοδόν προς Καστοριά και στη συνέχεια το παραλίμνιο χωριό Δισπηλιό, όπου έχει ανακαλυφθεί Νεολιθικός οικισμός χτισμένος επάνω στη λίμνη. Στη Καστοριά είδαν το μνημείο του Παύλου Μελά δίπλα στο ναό του Ταξιάρχη (10ου αιώνα) στο χώρο της Μητροπόλεως Καστοριάς.
Επίσης ξεναγήθηκαν στο Μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισας  και στο κοντινό Σπήλαιο του Δράκου, και τα δύο αξιοθέατα βρίσκονται στη χερσόνησο της πόλης. Περιηγήθηκαν στις Πρέσπες (Μικρή και Μεγάλη), στο χωριό Ψαράδες στο βορειότερο Ελληνικό άκρο της Μεγάλης Πρέσπας, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και προσκύνησαν στον ΙΝ του Αγίου Γερμανού στο ομώνυμο παραμεθόριο χωριό, στο οποίο υπάρχει Κέντρο Πληροφόρησης, όπου ενημερώθηκαν για το οικολογικό σύστημα των Πρεσπών (πανίδα, υγροβιότοποι, αποδημητικά πτηνά, κίνδυνοι που απειλούν τις λίμνες κλπ). Τα μέλη εντυπωσιάσθηκαν από τις προσπάθειες που καταβάλει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και από τα αποτελέσματα που έχουν αυτές. 
Στο Νυμφαίο, ένα από τα δέκα ωραιότερα Ευρωπαϊκά χωριά (σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ), περιηγήθηκαν στο χώρο προστασίας της καφέ αρκούδας από την ΜΗΚΥΟ «Αρκτούρος» και ενημερώθηκαν για τον τρόπο που γίνεται η προστασία τόσο της αρκούδας, όσο και του Γκρίζου Λύκου. Τέλος επισκέφθηκαν τα Λουτρά Λουτρακίου Πέλλας (Πόζαρ), που βρίσκονται μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, αφού πρώτα καθοδόν, σταμάτησαν στο Μνημείο των Μακεδονομάχων Τέλλου ʼγρα (Σαράντος Αγαπηνός από τους Γαργαλιάνους) και Αντώνιου Μίγκα και ολοκλήρωσαν την περιήγησή τους επισκεπτόμενοι την Φλώρινα. Στην επιστροφή προς Καλαμάτα έγινε προσκύνημα στην Ι. Μονή Αγίου Στεφάνου, στα Μετέωρα, κατόπιν  στάση στα Τρίκαλα για σύντομη γνωριμία με τη πόλη. Τα μέλη επέτρεψαν εντυπωσιασμένα από αυτά που είδαν,  από αυτά που άκουσαν και από τη δράση ανθρώπων που λειτουργούν με οικολογικό πνεύμα και εργάζονται για τη διατήρηση των ισορροπιών στη Φύση. 
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΟΥΜΕΝΤΖΙΑΝΟΣ