Επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κετά του Πακιστάν 2015

Επίθεση αυτοκτονίας  στην πόλη Κετά του Πακιστάν 2015
Τελευταία ενημέρωση 16/01/2016

Επίθεση σε κέντρο εμβολιασμού στο Πακιστάν Αξιωματικοί ασφαλείας εξετάζουν το σημείο της επίθεσης όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι
Επίθεση καμικάζι σε κέντρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, στην πόλη Κετά του Πακιστάν προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 23. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, οι 13 από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί, ενώ οι άλλοι δύο ήταν ένας στρατιώτης και ένας πολίτης.

Η επίθεση είναι μία από τις πολλές που έχουν δεχθεί από εξτρεμιστές ισλαμιστές οι εθελοντές που εργάζονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

«Χούμε σε εμπόλεμη ζώνη» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης Σαρφράζ Μπούγκντι, ο οποίος ανέφερε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μεταξύ των αστυνομικών οι οποίοι θα συνόδευαν το ιατρικό προσωπικό που θα πραγματοποιούσε τους εμβολιασμούς.

Οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό επρόκειτο να ξεκινήσουν από το ιατρικό κέντρο με κατεύθυνση τις γειτονιές της πόλης στο πλάισιο της τριήμερη καμπάνιας για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο «Στρατός του Θεού», μια όχι και τόσο γνωστή στρατιωτική οργάνωση, αλλά δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί επιλέχθηκε ως στόχος το κέντρο εμβολιασμού.

Ωστόσο απείλησε ότι θα γίνουν κι άλλες επιθέσεις εναντίον των ομάδων που κάνουν εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας.

Τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι στις καμπάνιες εμβολιασμού έχουν δεχθεί συχνά επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών, οι οποίοι τους κατηγορούν ότι κάνουν κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι συνελήφθη το 2011 ένας Πακιστανός γιατρός, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως κάλυψη μια ψευδή εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας ώστε να βρεί στοιχεία DNA του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πριν από την επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων, που τον σκότωσαν.

Η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική ασθένεια στο Πακιστάν, ωστόσο οι εκστρατείες εμβολιασμού συναντούν τακτικά εμπόδια.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι εξτρεμιστές και από την άλλη οι καχύποπτοι πολίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι με τους εμβολιασμούς θα παιδιά τους θα καταστούν στείρα και ανίκανα για τεκνοποίηση.