188η Επέτειος Ναυμαχίας Ναυαρίνου 20-10-2015

188η Επέτειος  Ναυμαχίας Ναυαρίνου  20-10-2015
Τελευταία ενημέρωση 21/10/2015Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 188η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου έχει ως εξής:

Στις 07:00: Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και ανάκρουση εωθινών και εθνικών εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στις 09:30: Οι σημαίες Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν εν πομπή από το δημαρχείο στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρση από τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, παρισταμένων των εκπροσώπων Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και όλων των Αρχών του νομού.

Στις 10:15: Τέλεση δοξολογίας στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος. Μετά το πέρας της δοξολογίας θα γίνει μετάβαση του ιερού κλήρου, των επισήμων, των στρατιωτικών αγημάτων και του κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το Μνημείο Τριών Ναυάρχων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τον πανηγυρικό της ημέρας, με τίτλο: «Το έπος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και η απήχησή του στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι», θα εκφωνήσει ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Χρήστου.

Στις 11:15: Παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων.

Στις 11:45: Συγκέντρωση εκπροσώπων πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και δήμου Πύλου-Νέστορος στον λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων.

Στις 13:30: Παράθεση γεύματος από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος στους επίσημους προσκεκλημένους.

Στις 17:40: Υποστολή σημαιών με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μεταφορά τους στο δημαρχείο.

Στις 18:00: Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Πύλο ο εορτασμός για την 188η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (1827) που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Τη Δευτέρα η Ελληνική Φρεγάτα «Ναυαρίνον» με το πλήρωμά της, ναυλόχησε στο λιμάνι της Πύλου, για να τιμήσει την επέτειο και να υποδεχθεί τον κόσμο στο κατάστρωμα του πλοίου. Ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας, Χρήστος Ελευσινιώτης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφτηκε το Γραφείο του Δημάρχου.  Ο Κυβερνήτης εξέφρασε τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη της Πύλου και τη συνεργασία του πληρώματος με τη Δημοτική Αρχή. Στη συνάντηση, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιάζουσα σημασία της συγκεκριμένης επετείου, καθώς υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την εθνική ανεξαρτησία. Τέλος, ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν. κάλεσε το δήμαρχο και τους κατοίκους της περιοχής για το καθιερωμένο δείπνο στη Φρεγάτα, το βράδυ της Δευτέρας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τέλεση του τρισάγιου και η επιμνημόσυνη δέηση στη Γιάλοβα, εις μνήμην των θανόντων Γάλλων στρατιωτών και οπλιτών του εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Μαιζώνος, κατά τα έτη 1828-1832, από ελονοσία. Την πομπή των επισήμων στη δοξολογία, συνόδευσε η μπάντα και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.