Επέτειος 187η Ναυμαχίας Ναυαρίνου 20-10-2014

Επέτειος 187η Ναυμαχίας Ναυαρίνου 20-10-2014
Τελευταία ενημέρωση 16/05/2015

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες πρεσβειών για τους πεσόντες Γάλλους, ʼγγλους και Ρώσους.

 
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και εωθινά και εθνικά εμβατήρια από τη Φιλαρμονική.
Στις 9:30 οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρση από τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος. Αμέσως μετά θα τελεσθεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Κατόπιν θα γίνει παράταξη των στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών, οδηγών και ναυτοπροσκόπων στην κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων, επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Καπετανάκη, με τίτλο «Η σωτήριος για την Ελληνική Επανάσταση Ναυμαχία του Ναυαρίνου». Θα ακολουθήσει ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στις 11:15 θα ξεκινήσει η παρέλαση.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των πρεσβειών θα επιβιβασθούν σε πλωτά μέσα και θα μεταβούν χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και ʼγγλων πεσόντων.
Εκεί, θα τελεστούν επιμνημόσυνες δεήσεις και θα κατατεθούν στεφάνια. Το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, θα παραθέσουν επίσημο γεύμα.
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
                                            ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ  Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Νέστορος
  Γραφείο Δημάρχου  Πληροφορίες: Ελένη Καζάνα  [Σύμβολο]  :  27233 60246                   27230 23522(Fax)     email: press@pylos-nestor.gr  www.pylos-nestor.gr    

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2014  

 Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αποτίνει και φέτος φόρο τιμής στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στις 20 Οκτωβρίου 1827 οι συμμαχικές δυνάμεις έστρεψαν το βλέμμα τους στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη σύστασης ελεύθερου ελληνικού κράτους.    Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου διοργανώνονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις.  
  ΚΥΡΙΑΚΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014  
 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΠΕΡ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΘΕΡΜΕΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1828-1832 ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ        
 1. 16:30 : Παράταξη της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού προ του Ιερού Ναού   «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» στη Γιάλοβα.    
 2. 16.45: Πέρας προσέλευσης Αρχών και επισήμων στον Ιερό Ναό.
 3.  Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ πεσόντων και θυμάτων.  Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και τον Εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας.  
 4. Τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων.
 5.   Εθνικός Ύμνος.
 6.  Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από την κα Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Θεολόγο-Φιλόλογο, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  
 7.  19:00 Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο.      
      ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014  
 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 187ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ    07:00
 
Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και ανάκρουση Εωθινών και Εθνικών Εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.  
 •  09:30 Οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρση αυτών από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και όλων των αρχών του Νομού.  
 •  10.15: Τέλεση Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία θα προστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.  
 •  Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν:  Παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών, οδηγών ναυτοπροσκόπων και πολιτιστικών συλλόγων στην κεντρική Πλατεία Τριών Ναυάρχων.    Μετά τη λήξη της Ιεράς Δοξολογίας, μετάβαση Ιερού Κλήρου, Αρχών και Κοινού στην κεντρική Πλατεία  Τριών Ναυάρχων.  
 • Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων.
 •  Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων υπό των κ.κ.:

 • α) Εκπροσώπου της Κυβέρνησης,
  β) Εκπροσώπου της Βουλής,
  γ) Πρεσβευτών Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας
  δ) Εκπροσώπου Ενόπλων Δυνάμεων,
  ε) Περιφερειάρχη Πελοποννήσου,
  στ) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας,
  ζ) Προέδρου Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου,
  η) Δημάρχου Μήλου και
  θ) Δημάρχου Πύλου-Νέστορος.  
  Τήρηση ενός λεπτού σιγής.  
 • Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Σοφία Καπετανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο : «Η Σωτήριος για την Ελληνική Επανάσταση Ναυμαχία του Ναυαρίνου».  Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.  
   11.15: Παρέλαση  Σχολείων και Στρατιωτικών Τμημάτων προ των επισήμων.    
  11.45: Συγκέντρωση εκπροσώπων Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στον λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και ʼγγλων πεσόντων.
  Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων από τους ανωτέρω.    
   17.40: Υποστολή σημαιών με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μεταφορά αυτών στο Δημαρχείο.    
  18.00: Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.        
   
•Πρόγραμμα επισκεπτηρίου της Φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ»,
η οποία θα ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου
από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου έως και Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014.  
 1.     ΣΑΒΒΑΤΟ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014    Ώρες: 17:00-20:00  
 2.    ΚΥΡΙΑΚΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014    Ώρες: 10:00-14:00  
 3.  ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014    Ώρες: 09:00-13:00 και 15:00-17:00    
   Πρόγραμμα επισκεπτηρίου της Ρωσικής Κορβέττας “SAMUM”,
η οποία θα ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου
από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014.  
 1.    ΣΑΒΒΑΤΟ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014    Ώρες: 11:00-16:00  
 2.    ΚΥΡΙΑΚΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014    Ώρες: 11:00-16:00