Εορτή τιμής των αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας 2006

Εορτή τιμής των αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας 2006
Τελευταία ενημέρωση 21/04/2015

Την 18-6-2006 εορτή των Αγίων Πάντων, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Μεσογείων 96),  πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  ο εορτασμός της ημέρας προς τιμή των αποστράτων Παρέστησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως  κ. Βύρων ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ,  και η φυσική Ηγεσία του Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό Αντιστράτηγο  κ. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ Αναστάσιο .Ο κ. υπουργός μίλησε  για τους αποστράτους και για την απόφαση μαζί με την ηγεσία του Σώματος ,  να θεσμοθετηθεί η τελετή τιμής των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας . Την Ημερήσια διαταγή διάβασε  ο κ. Αρχηγός  .Εκ μέρους της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. ομιλήτής ήταν ο Πρόεδρος αυτής Ταξίαρχος Χωροφυλακής ε.α. κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Νικόλαος .

 
                                                     ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ Κ.ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑ
                                                                                       ΣΤΟΝ
                       ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
                                                                     ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣΗ σημερινή εκδήλωση, είναι μια πράξη τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική πολιτεία στη διαχρονικότητα της εφαρμόζει νόμο ο οποίος έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και καθαρά χαρακτήρα ηθικό. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη της Ελλάδος, εορτάζεται η Ημέρα των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, με ένα τριπλό συμβολισμό.

Ο πρώτος συμβολισμός κατάγεται από την διδαχή του ^Κύκλου" των αρχαίων Σπαρτιατών. Έλεγαν οι γέροντες: «ʼμες πακ' ημέθ όλκιμοι νεανίες» (Κάποτε ήμασταν και εμείς εύρωστοι νέοι). Απαντούσαν οι ενήλικες με τη φράση; «ʼμες γ'ημές ει δελης, πείρανλάβε» (εδώ είμαστε εμείς, αν θες λάβε πείραν). Τριτσπαντούσσν οι νέοι «ʼμες δε γ 'εσόμεθσ πολλώ κάρονες» (Κάποτε θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι και από τους δύο προηγηθέντες κύκλους). Αυτός είναι ο ένας συμβολισμός.

Ο δεύτερος συμβολισμός, είναι ότι εμείς ως νεότεροι οι εν ενεργεία Αξιωματικοί και τα στελέχη της Αστυνομίας, αναγνωρίζουν ότι, αυτό το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ζει, λειτουργεί, έδρασε, προσέφερε, προσφέρει, με πνεύμα Σώματος, πνεύμα Ομάδος, δηλαδή με μία ενότητα λόγου και πίστεως. Αυτό το πνεύμα Σώματος, αυτό το πνεύμα ομάδος, υπηρετείται συμβολικά με τον εορτασμό της Ημέρας των Αποστράτων σήμερα. Το πνεύμα ομάδος δεν είναι διακριτικό, ένα πνεύμα ανωτερότητας ή πιο βέλτιας θέσης σε σχέση με τα άλλα σύνολα της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι ενωτικό στοιχείο και προπαντός περί των Αποστράτων ενώνεται με την υπόλοιπη κοινωνία και μας φτάνει σε μια ώσμωση ως Έλληνες δημοκρατικούς πολίτες σε σύνολο αναγόμενους σε ανώτερα ιδεώδη.

Και ο τρίτος συμβολισμός, δύο πράγματα δεν γηράσκουν: Η γνώση, η σοφία, όχι απλά οι γνώσεις γιατί οι γνώσεις μπορεί να γηράσκουν δια της λησμοσύνης, η γνώση - η σοφία και το ήθος. Αυτό αναγνωρίζεται σήμερα συμβολικά για τους Αποστράτους μας.
Και ο μικρός απολογισμός που μπορώ να κάνω για λογαριασμό τους λέει ότι: έπραξαν ευόρκως το καθήκον τους προς την Κοινωνία, προς την Πολιτεία, προς τον Νόμο. Υπήρξατε οι εφαρμοστές της τήρησης του νόμου. Νόμος όπως λέει ο Πλάτων, ορίζει το περίγραμμα των δικαιωμάτων του πολίτη, αυτό είναι ο νόμος μια ολόκληρη δράση, από τον νομοθέτη από τους εφαρμοστές της τήρησης του νόμου δηλαδή τους αστυνόμους, από τους θεσμούς, Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική εξουσία. Μια αφιέρωση στην τήρηση του νόμου δηλαδή στην Ελευθερία και στα δικαιώματα του πολίτη. Αυτό πράττουν οι συντεταγμένοι θεσμοί της πολιτείας μεταξύ των οποίων η γραμμή των πρόσω και η Ελληνική Αστυνομία και φυσικά στα μετόπισθεν οι απόστρατοιΑξιωματικοί. Ο απολογισμός που κάνω για λογαριασμό τους, για λογαριασμό σας, και σας ευγνωμονώ και σας τιμώ απόστρατοι Αξιωματικοί και στελέχη. Πράξατε το καθήκον σας όπως είπα στην Πολιτεία, στην Δημοκρατία, στην Κοινωνία. Δεύτερον, κάνατε οικογένειες, οι οποίες είναι η συνέχεια και τα ευγενή, τα ωραία κύτταρα, σε αυτή την συνέχεια της Ελληνικής Κοινωνίας με την παραδοχή της αξίας της οικογένειας. Και τρπ-ον όπως σας είπα δύο πράγματα δεν γηράσκουν. Η γνώση και το ήθος. Τα διαχέετε στην Ελληνική Κοινωνία όσα χρόνια και αν περάσουν. Αυτός είναι ο συμβολισμός του σημερινού εορτασμού. Είμαι υπερήφανος ότι με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχρονικότητα της Πολιτείας, εφαρμόζουμε σήμερα αυτό τον συμβολικό εορτασμό, στην υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου του 2005, Είπατε κύριοι Πρόεδροι, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Αποστράτων ότι τελείτε, τελούμε σε αγαστή συνεργασία και το συνομολογώ και σας ευχαριστώ που το αναγνωρίζετε δημόσια. Είπατε ακόμη ότι έχουμε πράξει υπέρ των αποστράτων οφειλόμενα. Ναι σας ευχαριστώ γιατί το συνομολογείτε δημόσια. Σας λέω δεσμευτικά ότι δεν έχουμε πράξει όσα οφείλουμε. Θα αγωνιστούμε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων όχι από πλευράς βουλήσεως, γιατί οπό πλευράς βουλήσεως είναι δεδομένη στο ακέραιο στο αμέριστον της διαθέσεως αυτή η βούληση να πράξουμε ότι οφείλουμε απέναντι σας. Αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, δημοσιονομικών, ας πούμε, και άλλων δεσμεύομαι να πράξουμε τα περισσότερα από τα οφειλόμενα στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που έχει καθιδρυθεί μεταξύ μας. Το σήμα σύμβολο, σύμβολο που εκπέμπουμε από αυτόν τον εορτασμό προς όλη την κοινωνία: Είμαστε ένα Σώμα! Σώμα που θέλουμε να μείνουμε Έλληνες δημοκράτες μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο υπηρέτες της Ελληνικής κοινωνίας, είτε στην γραμμή των πρόσω ευρισκόμενοι, ζπζ στα μετόπισθεν ως απόστρατοι. Να υπηρετήσουμε τίμια και σωστά για το καλό της Ελληνικής κοινωνίας, για την επιμέλεια των πολιτών, των συμπολιτών μας, για την λειτουργία των θεσμών, για την εύνομη δημοκρατία. Είμαστε παρόντες, πράττοντας το καθήκον μας οι εν ενεργεία και οι τιμώμενοι σήμερα και πάντα απόστρατοι. Σας ευχαριστώ θερμά.
 
                                             ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Αριθμ. Πρωτ: 9006/31/1-κν                                                            ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ κ. ΑΡΧΗΓΟΥ

Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει σήμερα μαζί με τη μνήμη των Αγίων Πάντων και την Ημέρα προς τιμή των Αποστράτων και Συνταξιούχων της Ελληνικής Αστυνομίας .
Μια γιορτή που δεν έχει απλά τυπικό χαρακτήρα. Είναι μια γιορτή που θα καταγραφεί στη συνείδηση όλων των Αστυνομικών ως μία ξεχωριστή ημέρα με ένα ιδιαίτερο συμβολισμό.

Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία τιμά τους Αποστράτους για την προσφορά τους στην Πατρίδα και την κοινωνία. Μια τιμή που αντανακλά στο ίδιο το Σώμα, σε όλου εμάς που από διάφορες θέσεις, ιδιότητες και καθήκοντα συνθέτουμε τον θεμελιώδη αυτόν για την ύπαρξη μιας συγκροτημένης και ευνομούμενης κοινωνίας οργανισμό.
Τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους, τους συναδέλφους που μας υποδέχθηκαν θερμά στην αστυνομική οικογένεια. Τους καλούς μας φίλους που με τις πράξεις, τις συμβουλές, τις νουθεσίες και τις υποδείξεις τους, υπήρξαν και εξακολουθούν να αποτελούν λαμπρά παραδείγματα, δασκάλους και στηρίγματα των προσπαθειών μας. Τους άξιους οικογενειάρχες, που εμπλούτισαν την ελληνική κοινωνία με σπουδαία παιδιά, που διαπρέπουν στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες και σε κάθε επαγγελματικό χώρο που επέλεξαν.

Ο εορτασμός "Ημέρας Τιμής Αποστράτων" καθιερώθηκε με νόμο από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για να τιμηθεί μια εξαιρετική κατηγορία ανθρώπινου δυναμικού. Μια κατηγορία συνειδητοποιημένων λειτουργών του Σώματος, που καθόλη τη διάρκεια της μακρόχρονης επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και στην εξασφάλιση και κατοχύρωση της αξιοπιστίας και της ισχυρής παρουσίας της Χώρας μας τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μεταξύ των άλλων προηγμένων χωρών.
Η εορταστικά αυτή εκδήλωση προς τιμήν των Αποστράτων αποτελεί ουσιαστικά, έναν συνδετικό κρίκο της προηγούμενης με την παρούσα γενιά αστυνομικού προσωπικού. Μια γέφυρα επικοινωνίας, απαραίτητη για την εξασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του Σώματος.

Η αξιοποίηση της συσσωρευμένης εμπειρίας και των γνώσεων των Αποστράτων, στο πλαίσιο της ενεργής αστυνομικής δράσης, διευρύνει την τακτική και στρατηγική στο αγώνα εναντίον της εγκληματικότητας.
Το αμείωτο ενδιαφέρον, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις τους αποχελούν σημαντική συνεισφορά στο σχεδιασμό της αντιεγκληματικής πολιτικής και στη στήριξη της συνολικής προσπάθειας αναβάθμισης του αστυνομικού έργου.
Για να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους μας, άμεσα όπου απαιτείται, αλλά και με μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, διαγράφουμε νέα πορεία, με όραμα και σαφή προσανατολισμό.
Εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό μας πλαίσιο και βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον
 
κόσμο, αφού η γαλήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι ουσιαστικοί παράγοντες για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένα συστήματα αστυνομικής δράσης, τόσο στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας, όσο και στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
Εμπνέουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και εκπέμπουμε συνέπεια και ομοιογένεια, με έμφαση στην έντονη, αλλά και διακριτική κατά περίπτωση, αστυνομική παρουσία, με βασικό κριτήριο των επιλογών μας την αρχή:

Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση

Μέχρι και σήμερα έχουν προωθηθεί και υλοποιήθηκαν συλλογικά και ατομικά, θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των Αποστράτων, όπως :

Η ίδρυση και λειτουργία, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, Τμήματος Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Αποστράτων που θα χειρίζεται θέματα που τους αφορούν.

Η παραχώρηση από πολλές Αστυνομικές Διευθύνσεις χωρών για την στέγαση συνδέσμων Αποστράτων.

Η κατάργηση της εισφοράς του ν.2084/1992 και πρόβλεψη επιστροφής των εισφορών που παρακρατήθηκαν.

Η επέκταση των διατάξεων των ν.2838/2000 και ν.3016/2002 σε όλους τους Αποστράτους, καθώς και η επέκταση των βαθμολογικών διαβαθμίσεων για τους αποστρατευθέντες πριν το έτος 2000.

Η εφαρμογή, με απόφαση του Μ.Τ.Σ, της διάταξης της παρ.5 του άρθρου 11 του ν.3103/2003 στους νέους μερισματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, στους οποίους δεν θα γίνεται κράτηση υπέρ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, κατά την απονομή του μερίσματος τους.

Η επέκταση του δικαιώματος αγοράς φαρμάκων από στρατιωτικά φαρμακεία με μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στους απόστρατους που είναι μέτοχοι στο Μ.Τ.Σ.

Η δυνατότητα, σ όλο το εν αποστρατεία προσωπικό, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, να είναι μέλη τους Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Αστυνομικών Αττικής.

Η δυνατότητα κατ εξαίρεση μετακινήσεων από Λήμνο-Αλεξανδρούπολη-Αθήνα και αντίστροφα με α/φ της Πολεμικής Αεροπορίας, εφόσον οι θέσεις αυτές δεν καλύπτονται από το εν ενεργεία προσωπικό.

Στους στόχους μας είναι ;

Η αξιοποίηση εν αποστρατεία στελεχών στην πραγματοποίηση ομιλιών-διαλέξεων σε φορείς της κοινωνίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και συλλόγους, για ενημέρωση σε θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η περαιτέρω ενθάρρυνση και συμπαράσταση μας σε πρωτοβουλίες κοινωνικού και πσλιτιστικού, κυρίως, χαρακτήρα.
 
Η προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της θέσης των Αποστράτων , η εξέταση και κατάλληλη αξιοποίηση των προτάσεων, σκέψεων και ιδεών τους και η ανάδειξη του έργου και της προσφοράς τους.
Εκ μέρους του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και των στελεχών που υπηρετούν σ αυτή, με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, εκφράζω δημόσια τις θερμές ευχαριστίες σε όλους τους Αποστράτους για την προσφορά τους προς την κοινωνία, τους πολίτες και το Σώμα και τους διαβεβαιώνω, ότι θα καταβάλλουμε όλοι μας, από τη θέση που κατέχουμε, κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση και την επίλυση κάθε δίκαιου αιτήματος τους.
Καλώ όλους τους Αστυνομικούς να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη των αποστράτων συναδέλφων μας και να αποδίδουμε σε αυτούς που μας κάνουν περήφανους το σεβασμό και την τιμή που τους αρμόζει.
Με την πεποίθηση της συνέχισης της καλής συνεργασίας μεταξύ μας και την προσδοκία της επίτευξης του κοινού μας σκοπού.
Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, υγεία, ατομική και οικογενειακή και μακροημέρευση.
                                                                                   Ο
                                                                             Αρχηγός
                                                                Αναστάσιος Δημοσχάκης
                                                                      Αντιστράτηγος


Παραλήπτριες:
Όλες οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας
 
                                                                     ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
Ομιλία του Προέδρου της Ομοσονδίας κ. Νικολάου ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ Ταξίαρχου Χωροφυλακής ε.α. στην πρώτη πανηγυρική εκδήλωση την 18-6-2006
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ, Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα ιστορική για τους αποστράτους των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και για τον θεσμό της Αστυνομίας.
Και είναι ιστορικής σημασίας, διότι για πρώτη φορά, οι σχέσεις των αποστράτων με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους, πέρα από την αυτονόητη συναδελφική αλληλοκατανόηση, που πάντα υπήρχε, προσδιορίζονται και οριοθετούνται με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η καθιέρωση της Ημέρας Τιμής για τους Αποστράτους, την οποία τιμάμε σήμερα, μαζί με την εξ ίσου σημαντική καινοτομία που είναι η ίδρυση στο Αρχηγείο Τμήματος Επικοινωνίας και Εξυπηρετήσεως των Αποστράτων, αλλά και πολλές άλλες μικρότερες αλλά εξαιρετικής σημασίας ρυθμίσεις, μπορούμε να πούμε, ότι αποτελούν οιονεί, Κανόνες Οικογενειακού Δικαίου.
Οι κανόνες αυτοί δεν υπονοούν πλέον αλλά σαφώς ορίζουν, ότι εκείνοι που τερματίζουν την ενεργό υπηρεσιακή τους σταδιοδρομία και περιέρχονται στην κατάσταση του αποστράτου, δεν εκδιώκονται από την αστυνομική οικογένεια, αλλά αντίθετα τυγχάνουν του σεβασμού και τις μέριμνας των εν ενεργεία συναδέλφων τους, οι οποίοι μεριμνούν και φροντίζουν για τα προβλήματα τους. Τους έχουν έγνοια.
Παράλληλα οι ρυθμίσεις αυτές δημιουργούν την ελπιδοφόρο προσδοκία και την βεβαιότητα, σε όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της αποστρατείας, ότι ένας άλλος χώρος, ο χώρος των Αποστράτων, τους αναμένει να τους δεχθεί, να τους αγκαλιάσει και να τους προσφέρει χαρές, νέα ενδιαφέροντα και πολλές ευκαιρίες προσφοράς και δράσεως.
Η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών, την οποία έχω την μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ, αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, διότι υπήρξε πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων. Εκφράζει δε την βαθειά της ευγνωμοσύνη, τόσο προς την πολιτική όσο και κυρίως προς την αστυνομική ηγεσία, για την απόλυτη κατανόηση και υλοποίηση των προτάσεων της.
Στο Καταστατικό της ιδρύσεως της, η Ομοσπονδία Αποστράτων, έχει περιλάβει τους βασικούς άξονες οι οποίοι αποτελούν και την φιλοσοφία της υπάρξεως και της λειτουργίας της.
-Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στην συνένωση και ενεργοποίηση όλων των αποστράτων ανεξάρτητα από το σώμα προελεύσεως ή τον βαθμό αποστρατείας. Την δημιουργία κοινών Συνδέσμων και Ενώσεων Αποστράτων και τέλος την υπαγωγή όλων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία.
-Ο δεύτερος άξονας έχει ως στόχο την σύσφιξη των σχέσεων των εν ενεργεία και αποστρατεία συναδέλφων με την θεσμοθέτηση ορισμένων κανόνων οι οποίοι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, υλοποίησης των στόχων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η ίδρυση στο Αρχηγείο Υπηρεσίας Αποστράτων, η καθιέρωση Ημέρας Τιμής για τους Αποστράτους, η ίδρυση και λειτουργία Λεσχών στην Αθήνα και στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, η υποκίνηση του ενδιαφέροντος και η συμμετοχή τους στην ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Μουσείου, η μέριμνα για την ανάδειξη της Ιστορίας του Αστυνομικού θεσμού στην Ελλάδα, η ίδρυση Ινστιτούτου Αστυνομικών Μελετών κ,λ,π. Εννοείται πάντοτε σε πλήρη και αγαστή συνεννόηση και συνεργασία.
- Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την προβολή των αιτημάτων των αποστράτων, με την επιδίωξη αντιμετωπίσεως και επιλύσεως τους και με την βελτίωση εν γένει της κοινωνικής και οικονομικής τους θέσεως, με βάση τα ειδικά προσόντα , τις γνώσεις και τις εμπειρίες που διαθέτουν.
-Ο τέταρτος άξονας αναφέρεται στην συμπαράσταση στο έργο της αστυνομίας και στην προβολή του έργου της και την ανάδειξη της αληθινής εικόνας του μαχόμενου αστυνομικού.
-Τέλος σκοπός μας είναι οι απόστρατοι, με την νέα τους ιδιότητα να καταστούν ενεργοί πολίτες και να αποτελέσουν παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας, να αναδειχθούν σε παράγοντες κοινωνικού, πολιτιστικού και εθνικού ενδιαφέροντος στις τοπικές κοινωνίες. Να καταστούν πρωτοπόροι στην εθελοντική προσφορά και να επιδεικνύουν το ανάλογο και έμπρακτο ενδιαφέρον για όσα γίνονται γύρω τους. Να νοιάζονται για την κοινωνία μας.
Σε όλους τους τομείς που ανέφερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η φιλοσοφία μας αυτή έχει υιοθετηθεί και έχει επικρατήσει στη συνείδηση των μελών μας.
Η Ομοσπονδία σήμερα δεσπόζει σε όλη την Ελλάδα. 38 Σύνδεσμοι που λειτουργούν σε αντίστοιχους Νομούς είναι μέλη της Ομοσπονδίας. Στους υπολοίπους που ο αριθμός των αποστράτων είναι μικρός, σύντομα θα ιδρυθούν Παραρτήματα όπως προβλέπει το Καταστατικό, μέσω των οποίων θα ενημερώνονται, όσοι διαμένουν στις περιοχές αυτές.Παρά ταύτα υπάρχουν και ορισμένες Ενώσεις οι οποίες διέπονται από διαφορετική, στενή νοοτροπία και προτιμούν να παραμένουν εκτός Ομοσπονδίας. Είναι δικαίωμα τους. Θέλω όμως να επισημάνω ότι εμείς οι παλιότεροι πρέπει να κατανοήσουμε τα αυτονόητα. Πρώτον πρέπει να ατενίζουμε προς το μέλλον και το μέλλον ανήκει στη σημερινή Ελληνική Αστυνομία. Και δεύτερον ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και να είμαστε πιο ωφέλιμο.
Η Ομοσπονδία έχει πραγματοποιήσει 7 Πανελλήνια Συνέδρια, με απόλυτη επιτυχία. Έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις κοινωνικού, αστυνομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Εκδίδει την Εφημερίδα ΦΩΝΗ των Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας ανά δίμηνο, η οποία ενημερώνει τα μέλη επί όλων των θεμάτων που τα αφορούν και αποτελεί σημείο αναφοράς και μέσο επικοινωνίας των αποστράτων.
Έχει καταγράψει και ιεραρχήσει, όλα τα θέματα που απασχολούν τους αποστράτους. Οικονομικά, ασφαλιστικά, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περιθάλψεως, θέματα αποκαταστάσεως αδικιών κ.λ.π. και έχει προβεί σε τεκμηριωμένες γραπτές και προσωπικές παραστάσεις σε όλους τους αρμοδίους και σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε ικανοποιημένοι και ευγνώμονες προς την πολιτεία, διότι το μέγιστο ποσοστό των αιτημάτων μας, κυρίως των οικονομικών έχουν αντιμετωπισθεί. Ευελπιστούμε ότι μέσα από την στενή συνεργασία που εξασφαλίζεται με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, θα υλοποιηθούν σταδιακά και όσα άλλα θέματα έχουν τεθεί, τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη μελέτη, ιεράρχηση και προγραμματισμό.
Στον τομέα των σχέσεων με τους εν ενεργεία συναδέλφους, διερχόμεθα την καλύτερη περίοδο. Απόδειξη η σημερινή μας εκδήλωση. Εκδήλωση που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σε όλους τους νομούς σε όλη την Ελλάδα.
Η συνεργασία είναι άριστη χάρη στο ενδιαφέρον και την στοργή που επιδεικνύουν η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες . Τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας και προσδοκούμε πολλά από αυτή την συνεργασία.
Στη συμπαράσταση μας στο έργο της Αστυνομίας, προσωπικά αισθάνομαι ότι δεν έχουμε κάνει όσα πρέπει και μπορούμε. Έχουμε κάνει αρκετά. Μπορούμε όμως περισσότερα. Ελπίζω ότι θα γίνουν περισσότερα, διότι αυτός είναι ο βασικός μας σκοπός.
Κυρίες και κύριοι,
Η ίδρυση της Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, δεν δημιουργήθηκε αβασάνιστα. Αντίθετα αποτέλεσε αντικείμενο βαθειάς μελέτης διότι οι αντικειμενικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Η κατάργηση των παλαιών Σωμάτων Ασφαλείας, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων και η ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, τριχοτόμησε τους Αποστράτους και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις.
Ο πρώτος μας στόχος ήταν να αφήσουμε πίσω ότι αρνητικό υπήρχε και να κρατήσουμε εκείνα τα στοιχεία που ήταν χρήσιμα για το μέλλον. Οι αναπροσαρμογές έγιναν με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον. Από τα παλιά Σώματα κρατάμε τις εμπειρίες, την γνώση και προ παντός την ιστορία που είναι χρήσιμη και απαραίτητη για τους νεότερους..
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ,
Τελειώνοντας θέλω επίσης να επισημάνω, ότι η Ομοσπονδία, για πρώτη φορά στην ιστορία των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσιάζει αυτή την οργανωμένη συγκρότηση των αποστράτων σε πανελλήνια κλίμακα και σας παρέχει την δυνατότητα να επικοινωνείτε, να συνδιαλέγεστε και να συνεργάζεστε υπεύθυνα ώστε να μπορείτε να σχεδιάζετε και να εφαρμόζετε μέτρα προς όφελος των αποστράτων, αλλά και του Σώματος.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε παν το δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και να φανούμε αντάξιοι των όσων πράττετε για μας. Από τη θέση αυτή να μου επιτραπεί να απευθύνω έκκληση προς όλους τους αποστράτους των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικότερα σε εκείνους που τιμήθηκαν από την πολιτεία και την υπηρεσία με την ανάθεση υψηλών και υπεύθυνων καθηκόντων, να συστρατευθούν για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία μας, η οποία μας έχει όλους ανάγκη.
Εκφράζοντας και πάλι την βαθειά συγκίνηση και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη που μας διακατέχει,
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ, αγαπητοί εν ενεργεία συνάδελφοι Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας και σας ευχόμαστε καλή τύχη στο έργο σας.
 
Ακολούθησε ομιλία του εκπροσώπου της ΠΟΑΑΠ
Στη συνέχεια επεδόθησαν τιμητικό δίπλωμα και πλακέτα απο τον κ. υπουργό και τον κ. Αρχηγό σε αποστράτους της Ελληνικής Αστυνομίας.