ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ - Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας

 ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ  ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ  ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ - Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας
Τελευταία ενημέρωση 20/01/2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας που διοργάνωσε του Υπουργείο Προστασία του Πολίτη . Στην εκδήλωση μίλησε τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ όσο και ο κ. Πρωθυπουργός Κυριάκος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε τα εξής : Η βία είναι μια ρωγμή στο οικοδόμημα της δημοκρατίας και θα κλείσει. Η ασφάλεια αποτελεί το βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε πρόοδος . 

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με ανάμεικτα συναισθήματα. Πριν από όλα, με την σκέψη στα θύματα της τρομοκρατίας, τιμώντας την ημέρα μνήμης. Ένα χρέος της πολιτείας προς τους αδικοχαμένους, αλλά και τις οικογένειές τους. Πολύ από εσάς βρίσκεστε σήμερα μαζί μας και σας ευχαριστώ. Μια τέτοια οικογένεια είναι και η δική μου. Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, πριν από 30 χρόνια, σφράγισε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Όσο για μένα, σήμανε το τέλος της νεότητάς μου. Το τέλος της αθωότητάς μου. Ταυτόχρονα όμως χαλύβδωσε και την πίστη μου στη δημοκρατία, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος με ζεστό ακόμη το αίμα του Παύλου, επέλεξε τότε να απευθυνθεί αμέσως στο εθνικό Κοινοβούλιο για να απαντήσει στις σφαίρες των λίγων με την ενότητα των πολλών .

                                                     ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ  ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ  ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο κ. πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι:  διακατέχεται από πίκρα γιατί μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά θύματα μέχρι να λογοδοτήσουν οι ένοχοι. Και γιατί ενώ σχεδόν παντού στον κόσμο, στη Δυτική Ευρώπη, η εξάρθρωση αυτού του είδους της τρομοκρατίας υπήρξε κεκτημένο ήδη από τη δεκαετία του ’80, στην Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει τα ίχνη της ακόμη και σήμερα. Σε άλλη κλίμακα ευτυχώς, αλλά πάντα με το ίδιο μίσος προς την κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία φάνηκε αμήχανη και συχνά διστακτική. Κάτι που επέτρεψε στη βία να γεννά βία. Να προσθέτει νέο αίμα στο αίμα που είχε ήδη χυθεί είπε.
Η βία είναι μια ρωγμή στο οικοδόμημα της δημοκρατίας και θα κλείσει. Η ασφάλεια αποτελεί το βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε πρόοδος  σημειώνοντας ότι πλήττεται κυρίως ο αδύναμος.
Η βία δεν έχει χρώμα. Η καταδίκη της δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά με αστερίσκους και διευκρινιστικές υποσημειώσεις. Ύστερα από τόσες οδυνηρές εμπειρίες, στη σημερινή Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχουμε πολιτικούς που δεν συμπαρίστανται σε θύματα βομβιστικών επιθέσεων. Δεν γίνονται να ονομάζονται ακριβισμός οι καταστροφές και κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά σε χτυπήματα αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος.
Επισήμανε ότι : μετέχει στη σημερινή εκδήλωση και με την αίσθηση καθήκοντος ως εκλεγμένος πρωθυπουργός που οφείλει να προστατεύει τη δημοκρατική ζωή και να εγγυάται το κράτος δικαίου. Την ταυτόχρονη ισχύ των ατομικών ελευθεριών από τη μία και της δημόσιας ασφάλειας από την άλλη. Αυτός ο συγκερασμός αποτυπώνει το μεγαλείο του πολιτεύματός μας. Αλλά και το διαρκές στοίχημα κάθε σύγχρονης δημοκρατίας. Αυτή τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ευαισθησίας για τον πολίτη και τα δικαιώματά του και της αποτελεσματικότητας υπέρ του κοινωνικού συνόλου 
Ο κ Πρωθυπουργός  επισήμανε ότι : είναι καιρός επιτέλους η μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας να αποκτήσει και στην πατρίδα μας τις διαστάσεις που της αξίζουν, γιατί δυστυχώς αυτή η μνήμη υπήρξε ελλειμματική, πρόσκαιρη και συχνά ρηχή. Έτσι η λήθη μετατρεπόταν σε ένα δεύτερο θάνατο για κάθε αθώο θύμα της βίας και του θράσους. Είναι καιρός όμως η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί και με βάση το χαρακτήρα που της αρμόζει. Ως μια τραυματική εμπειρία η οποία μεταβολίζεται όμως σε ένα ιστορικό δίδαγμα. Μέχρι τώρα πολιτική βούληση είτε δεν υπήρξε, είτε δεν συναντήθηκε με μια παλλαϊκή αντίδραση όπως αυτή που υπήρξε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η κίνηση «Ως Εδώ» ευαισθητοποίησαν πολλούς, αλλά για όλους εμάς που συμμετείχαμε ως απλοί πολίτες σε αυτές τις πρωτοβουλίες υπήρχε πάντα το παράπονο γιατί είμαστε τόσοι λίγοι.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα θύματα της τρομοκρατίας.
Επίσης, έλαβαν  χώρα ομιλίες με θέματα:
«Η εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»,
«Η τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων»,
«Ασφάλεια και Ελευθερίες: Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η απειλή της τρομοκρατίας».

                                                   ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ  ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ  ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ