Εκδηλώσεις της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της νήσου Λέσβου

Εκδηλώσεις της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της νήσου Λέσβου
Τελευταία ενημέρωση 08/11/2018

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι  εορταστικές εκδηλώσει της 106ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιούτης Λέσβου
παρουσία της Α.Ε. του κ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας .

Το πρόγραμμα


10.30
ʼφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Υποδοχή από Τοπικές Αρχές. Απόδοση Τιμών.
· Δοξολογία χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο και του μητροπολίτη Μυθημνης  Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσώπησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα  και  Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής

Από τις 7 το πρωί της Πέμπτης σήμαναν χαρμόσυνα όλες οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, ενώ μια ώρα αργότερα η στρατιωτική μουσική της 98 ΑΔΤΕ παιάνιζε κατά μήκος των οδών της πόλης, θούρια και εμβατήρια.

Στις 8:00 έγινε η μεταφορά με πομπή της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο φρούριο της πόλης, με την συμμετοχή στρατιωτικού αποσπάσματος.

Όταν η πομπή έφθασε εμπρός από το ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα», ο Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Κουντουριώτη.

Μετά την κατάθεση στεφανιού η πορεία συνεχίστηκε προς το φρούριο, όπου έγινε και η επίσημη έπαρση της σημαίας.

Την πομπή, της οποίας ηγήθηκε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνόδευαν και οι Αρχές της πόλης.

· Εκφώνηση Πανηγυρικού από τον Δρ. Ευστράτιο Αναγνώστου

11.05
ʼφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ηρώο Πεσόντων.
· Επιμνημόσυνη δέηση
· Κατάθεση Στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απόδοση τιμών
· Ενός λεπτού σιγή
· Εθνικός Ύμνος

13.00 ʼφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον χώρο της παρέλασης. (προκυμαία Μυτιλήνης).
· Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.
· Πέρας παρέλασης.

13.10 ʼφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ξενοδοχείο ELYSION.

13.30 Επίσημο γεύμα παρατιθέμενο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλoπούλου από τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπυρίδωνα Γαληνό.
· Προσφώνηση Δημάρχου
· Αντιφώνηση Προέδρου της Δημοκρατίας

.ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 106ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Μυτιλήνη, 8.11.2018

Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 106η Επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της. Και έχουμε χρέος να θυμόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.
Από εδώ, την Λέσβο, και στο πλαίσιο αυτής της Επετείου στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, το εξής διπλό μήνυμα:
Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο. Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρόνια Πολλά.
Πηγή :Προεδρία της Δημοκρατίας