Εκδηλώσεις ΝΑΥΑΡΙΝΙΑ 2018 191 ΧΡΟΝΙΑ μετά την Ναυμαχία

Εκδηλώσεις ΝΑΥΑΡΙΝΙΑ 2018 191 ΧΡΟΝΙΑ μετά την Ναυμαχία
Τελευταία ενημέρωση 21/10/2018

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα στην Πύλο η 191η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της Πανηγυρικής Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Ακολούθησε, Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, κατάθεση στεφάνων, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
Στη συνέχεια, ενώπιον των Αρχών πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Αμέσως μετά, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, ο Δήμαρχος  κ. Δημ. Καφαντάρης βράβευσε με το Μετάλλιο του Δήμου τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για τα 190 έτη από την ίδρυσή της, ενώ ο Δήμος Πύλου – Νέστορος αδλφοποιήθηκε με το Δήμο Ύδρας.
O Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης, οι Βουλευτές Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.Ακολούθησε  η καθιερωμένη πομπή συνοδεία αγημάτων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Ρωσικού, του Γαλλικού και του Βρετανικού από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στο ιστορικό μνημείο των Τριών Ναυάρχων, όπου ξεκινάει  η παρέλαση.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έγινε  το απόγευμα στις 19:30, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Τον τετραήμερο εορτασμό κλείνει με τη συναυλία της η χορωδία Ars Ensemble στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα το απόγευμα της Κυριακής στις 21 Οκτωβρίου και ώρα 19:30.

Οι εθιμοτυπικές εκδηλώσεις των Ναυαρινείων διοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον εθιμοτυπικό επετειακό εορτασμό διοργανώνονται από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, με συνδιοργανωτές τον Ναυτικό Όμιλο Πύλου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλου και τον Σύλλογο Κυριών Πύλου.

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε  στις εορταστικές εκδηλώσεις της 20ης Οκτωβρίου για τη φετινή επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 20 Οκτωβρίου 2018 αναβιώνει ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδος.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου ζωντανεύει 191 χρόνια μετά, μέσα από την υπερθεαματική αναπαράσταση που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, στο ίδιο μέρος που συνέβη τότε, με τη συμμετοχή παραδοσιακών ιστιοφόρων από όλη την Ευρώπη, συνθέτοντας ένα σκηνικό με ζωντανή ιστορική αφήγηση, έως και την εντυπωσιακή καταστροφή του ομοιώματος της τουρκοαιγυπτιακής ναυαρχίδας.

Ο τετραήμερος εορτασμός ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου και ώρα 19:30.

Σε μια γιορτή με διαχρονικό χαρακτήρα, παρουσιάζεται η διαδρομή προς τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, αναβιώνονται οι ιστορικές αποφάσεις των Ναυάρχων, οι διπλωματικές προσπάθειες και οι μεγάλες πολεμικές στιγμές της Ναυμαχίας.
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 στις 18:30 με τα εγκαίνια της έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων της Ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, στην οικία Τσικλητήρα στην Πύλο.

Στη συνέχεια στις 19:30, η Συγγραφέας Ξένη Μπαλωτή μίλησε ι για τον Στρατηγό Μαιζών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος.

Στις 20:30 τη σκυτάλη πήραν τα μέλη του συγκροτήματος mottet με την Klaudia Delmer, που ερμήνευσε σε Ελληνικά, Ρώσικα, Αγγλικά και Γαλλικά, έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια στην πλατεία Νέστορος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 11:00 παραδοσιακά και σύγχρονα σκάφη του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών παρήλασαν  στον όρμο του Ναυαρίνου, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της επετείου που θα ξεκινήσουν στις 12:10, με τιμητική εκδήλωση υπέρ των Θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Στις 14:00  έγιναν  οι επάρσεις των σημαιών Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Στις 15:00 αποδόθησαν  τιμές στα μνημεία των πεσόντων, από τους επισήμους.
Στο πλαίσιο αυτού του γιορτινού κλίματος, οι Σύλλογοι Κυριών Πύλου και Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου  παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:30 εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία της Πύλου.