Εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα 29-8-2021

Εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα 29-8-2021
Τελευταία ενημέρωση 02/09/2021

 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Κάλυμνο για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Γέροντα. Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής ʼμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο εκπρόσωπος της Βουλής Βασίλειος Υψηλάντης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτριος Διακομιχάλης και ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμάμε σήμερα την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα, μιας από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή του Αγώνα, μια χούφτα ελληνικά πλοία κατατρόπωσαν σ’ αυτά εδώ τα νερά την οθωμανική αρμάδα, χάρη στη δεξιοσύνη, τη γενναιότητα και την τόλμη των πυρπολητών και των καπετάνιων τους. Έτρεψαν σε φυγή τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα της ελευθερίας. Η ανάμνηση της περίλαμπρης νίκης τους μας συνοδεύει, μας καθοδηγεί και μας εμπνέει».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στα εκθέματα του Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας και στη συνέχεια παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα, όπου και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Ανάμεσα στα πολλά, ανεκτίμητα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, υπάρχει και ένα πιστοποιητικό συμμετοχής στη Ναυμαχία του Γέροντα, υπογεγραμμένο από προκρίτους της Νήσου Ύδρας. Μ’ αυτό αναγνωρίζεται ο Υδραίος Αθανάσιος Γκίκας ως «συντροφοναύτης εις το πυρπολικόν πλοίον διοικούμενον παρά του Καπετάνιου Γιάννη Ματρόζου, το οποίον κατά την της 29ης Αυγούστου λαμπράν ναυμαχίαν του Γέροντα έκαυσεν, ημέρας ούσης, τουρκικόν πολεμικόν πλοίον, ον εις τα πανιά και πολεμούν». Είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες που συμμετείχαν σ’ αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση της Επανάστασης ναυμαχία, όπου ένας καθημαγμένος ελληνικός στόλος αποτελούμενος, μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών, μόνο από 70 πλοία, κατόρθωσε να απωθήσει τις τετραπλάσιες σε μέγεθος ενωμένες δυνάμεις Τούρκων και Αιγυπτίων. Ένας από τους μπουρλοτιέρηδες που ρίχτηκαν ομόθυμα στη φωτιά αψηφώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την εχθρική υπεροπλία, τα λεφούσια των Οθωμανών. Και μεταγγίζοντας στη ναυτική δεξιοσύνη τους πνεύμα σύμπνοιας και πάθος για την ελευθερία, κατάφεραν να επιβάλλουν την ελληνική κυριαρχία στη θάλασσα, απαραίτητη για να εξασφαλισθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις και αναγκαία για να επιβιώσει ο Αγώνας.
 
Σήμερα, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της Ναυμαχίας και του περίλαμπρου ελληνικού θριάμβου, θα ήθελα να υπογραμμίσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκείνης της συγκυρίας. Η Ναυμαχία του Γέροντα διεξάγεται ενώ μαίνεται ο δεύτερος εμφύλιος. Η άγρια αντιπαλότητα Μωραϊτών, Ρουμελιωτών και Νησιωτών στην πορεία για την εθνική ολοκλήρωση προκαλεί αδελφοκτόνες συρράξεις. Όσα είχαν επιτευχθεί με θυσίες τα προηγούμενα χρόνια κινδυνεύουν. Ο Κιουταχής απειλεί από τον Βορρά και ο Ιμπραήμ από τον Νότο. Οι Τουρκοαιγύπτιοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την Κάσο και τα Ψαρά, ενώ στη θάλασσα οι ναυτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε μοίρες του ελληνικού και του τουρκικού στόλου κοντά στη Σάμο και την Ικαρία παραμένουν αμφίρροπες. Μόνο μετά τη ναυτική νίκη στη Μυκάλη, στις 5 Αυγούστου του 1824, θα αναθαρρήσουν οι Έλληνες, για να συνενωθούν λίγο αργότερα, στις 29 Αυγούστου 1824 και να συντρίψουν την οθωμανική αρμάδα. Υδραίικα, Σπετσιώτικα και όσα Ψαριανά πλοία είχαν απομείνει, υπό την ευφυή αρχηγία του ναυάρχου Μιαούλη και με την καθοριστική συνδρομή των ευέλικτων πυρπολικών υπό τον Παπανικολή, τον Παπαντώνη, τον Βατικιώτη, τον Ματρόζο, τον Τομπάζη, τον Τσαμαδό και άλλους, θα επιτύχουν το φαινομενικά ακατόρθωτο: να ανατινάξουν μια φρεγάτα με χίλιους στρατιώτες και ναύτες, να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στα οθωμανικά πλοία και να τρέψουν σε φυγή τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
 
Αυτή η αντίθεση ανάμεσα στις διχόνοιες, τα πολιτικά πάθη, τις προσωπικές αντιδικίες που ταλάνιζαν τους Έλληνες στην Στερεά και την Πελοπόννησο και τις ταυτόχρονες ναυμαχικές νίκες των Ελλήνων στο Αιγαίο μας καλούν να σκεφτούμε μέσα από ποιες ωδίνες επιτεύχθηκε τελικά η εθνική ολοκλήρωση. Και να αισθανθούμε υπερήφανοι επειδή, παρ’ όλες τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, το θαύμα της παλιγγενεσίας συντελέστηκε. Η Ναυμαχία του Γέροντα συνέτεινε τα μέγιστα σ’ αυτό το θαύμα. Υπήρξε ένα σημείο καμπής, μια απρόσμενη όσο και περιφανής ελληνική νίκη που τόνωσε το ηθικό των εξεγερμένων, προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στην Κάλυμνο και τα γύρω νησιά, διέσωσε τη Σάμο, καθυστέρησε επί επτάμηνο την αποβίβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, και διατήρησε ζωντανή τη φλόγα της Επανάστασης ως την καθοριστική για την έκβαση της εθνεγερσίας Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Τιμάμε με βαθύτατο σεβασμό αυτή τη φωτεινή στιγμή ομοψυχίας και πίστης, που έκανε τον Γάλλο Ναύαρχο Edmond Jurien de la Gravière να πει «Η παγκόσμια ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα απ’ αυτήν για έναν ναυτικό» και τους μπαρουτοκαπνισμένους ναυμάχους των θαλασσών μας, ανάμεσά τους και τον «συντροφοναύτη» Αθανάσιο Γκίκα, για άλλη μια φορά, ήρωες.
Πηγή Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας