Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης απο την Γερμανική κατοχή 2016-30-10

Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης απο την Γερμανική κατοχή 2016-30-10
Τελευταία ενημέρωση 09/11/2016

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944, όταν μπήκαν στην πόλη αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης στην περιοχή ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο, ενώ ο δρόμος που περνάει από μπροστά ονομάστηκε «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944».
Στην ανάγκη ενότητας του λαού και στη σημασία της επετείου αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Τέτοιες εκδηλώσεις ενώνουν και δεν διχάζουν, είπε ο κ. Βούτσης στον χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων αναθηματικής στήλης στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που ελευθέρωσαν την πόλη στις 30 Οκτωβρίου 1944, και πρόσθεσε: Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ την ελληνική Βουλή σε αυτή την πολύ μεγάλη εκδήλωση που έχει πραγματικά ιστορική σημασία μετά από τριάντα χρόνια σιωπής. Πέρυσι ξεκίνησαν και στην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου, και φέτος επαναλήφθηκαν και έγιναν ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις, οι εκδηλώσεις μνήμης, οι εκδηλώσεις ανασύστασης της συλλογικής ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής γιατί τότε απελευθερώθηκε η Αθήνα».
Πριν από τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη νέα παραλία, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές.
«Για να υπάρχουμε και να μπορούμε να πάμε μπροστά πρέπει να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, πώς φτάσαμε ως εδώ, ό,τι ωραίο έχουμε στον τόπο μας, ό,τι μας κάνει υπερήφανους και να έχουμε δύναμη να παλέψουμε και τις σημερινές δυσκολίες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
«Εδώ από το μνημείο της Εθνικής αντίστασης νομίζω ότι χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, να θυμηθούμε τη μάχη των Ελλήνων κατά του φασισμού και υπέρ της Δημοκρατίας, να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε με αυτές τις μνήμες την προσπάθεια για μια δυνατή Ελλάδα, μια ελεύθερη, μια δημοκρατική Ελλάδα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
«Σαν και σήμερα πριν από 72 χρόνια οι ανταρτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ όχι απλώς απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, αλλά έσωσαν και τις υποδομές της από την ανατίναξη. Γιατί τα ναζιστικά κτήνη μετά τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει παζάρευαν την ασφαλή τους υποχώρηση με τις υποδομές της πόλης. Οι ανταρτικές δυνάμεις έσωσαν τις υποδομές της πόλης. Το νερό, το ρεύμα, τους αλευρόμυλους του Αλλατίνη ακόμα και τον ίδιο τον Λευκό Πύργο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
«Επιτέλους ξαναγύρισε η αλήθεια στον τόπο της. Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την έκανε η ομάδα μεραρχιών του ΕΛΑΣ Μακεδονίας, με τον Μπακιρτζή και τον Βαφειάδη. Κι επομένως εμείς, η Αριστερά, απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη με τακτικό αντάρτικο στρατό. Κι αυτή είναι η αλήθεια. Την έκρυβαν οι ακροδεξιοί επί 50 χρόνια και η αμερικανοκρατία. Ελληνικός αντάρτικος στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη και όχι ʼγγλοι ή Ινδοί και Σκωτσέζοι με κοντά παντελονάκια», δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις.
Μετά την κατάθεση στεφάνου όλοι μαζί οι συγκεντρωμένοι περπάτησαν μέχρι το δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και δημοτικοί σύμβουλοι.
Στο δημαρχείο ξεναγήθηκαν στην έκθεση ντοκουμέντων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ιστορικό ερευνητή και συλλέκτη Μάνο Μαλαμίδη, την ιστορικό Μαρία Καβάλα και τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και ερευνητή Σπύρο Κουζινόπουλο. «Παρών» στην ξενάγηση ήταν και ο δήμαρχος Νεάπολης – Σύκεων Σίμος Δανιηλίδης
Ακολούθησε περίπατος ιστορικής μνήμης στο κέντρο της πόλης σε σημεία όπου διαδραματίστηκαν ιστορικά γεγονότα κατά την είσοδο των αντάρτικων τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια του περίπατου ιστορικής μνήμης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης. Έξω από το Βασιλικό Θέατρο ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) παρουσίασαν το ιστορικό χρονικό της 30ης Οκτωβρίου 1944 στους περιπατητές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ