Σούλι εκδηλώσεις 6-6-2015

Σούλι εκδηλώσεις 6-6-2015
Τελευταία ενημέρωση 08/06/2015

Παρουσία του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου και περισσότερων από 2.000 επισκεπτών, κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο ιστορικό Σούλι, οι τριήμερες εκδηλώσεις τιμής για το ολοκαύτωμα του Σουλίου και την ανατίναξή του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ.Παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ.κ Τίτος, οι Βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου, η βουλευτής ʼρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος του κόμματος της Ελληνικής Μειονότητας Αλβανίας OMONOIA Λεωνίδας Παππάς, o περιφεριάρχης Ηπειρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ʼμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Γεώργιος Καραΐτσης, ο περιφερειακός διοικητής λιμενικού Ηπείρου και Ιoνίων νήσων Ιωάννης Κοντόπουλος, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής Ηπείρου Αρχιπύραρχος Ιωάννης Φωστιέρης, o αντιπεριφεριάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης και Δήμαρχοι από Δήμους ανα την χώρα.

Το Πρόγραμμα της Περιφέρειας
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της Ελευθερίας.
     
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα τελεστούν την Παρασκευή 5 Ιουνίου και Σάββατο 6 Ιουνίου στην Παραμυθιά, με αποκορύφωμα την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 στον ιστορικό χώρο του Σουλίου σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου: Καχριμάνης Αλέξανδρος
Η Δήμαρχος Σουλίου:  Μπραΐμη – Μπότση Σταυρούλα
 
Πρόγραμμα
Παρασκευή 05 Ιουνίου 2015 :
Ώρα 19:30 Παραμυθιά : Δημαρχείο Σουλίου. Ποδηλατικός αγώνας από μαθητές των σχολείων του Δήμου, σε συνεργασία με τους Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής.
Ώρα 21:00 Παραμυθιά στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ‘Καρκαμίσι’: Παρουσίαση Βιβλίου Λευκώματος και εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Η Θεσπρωτία του Εδουάρδου Λύαρ» - Συνδιοργάνωση: Δήμος Σουλίου – Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας - ΚΙΜΕΘΕ Η έκθεση θα λειτουργεί από Παρασκευή 05/06/2015 έως Κυριακή 14/06/2015 και ώρες 18:00 – 21:00
Σάββατο 06 Ιουνίου 2015:
Ώρα 20:00 Παραμυθιά : Δημαρχείο Σουλίου. Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, στην πόλη της Παραμυθιάς.
Ώρα 21:00 Παραμυθιά : Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη. Δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας .
Κυριακή 07 Ιουνίου 2015:
Ώρα 6:30 έως 11:00 Κίνηση με κατεύθυνση τον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου.
Ώρα 7:00 Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. ΤΙΤΟΥ.
Ώρα 10:15 Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου.
Ώρα 10:45 Μετάβαση των επισήμων και των λοιπών επισκεπτών στο Αμφιθέατρο. Τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων. Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.
Ώρα 11:35 Μετάβαση στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών. Υποδοχή των επισήμων στο κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου.
Ώρα 12:00 Επιμνημόσυνη δέηση. Προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών. Κατάθεση στεφάνων. Ενός (1΄) λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος. Χαιρετισμός από την Δήμαρχο Σουλίου. Απονομές μεταλλείων στους δρομείς. Παραδοσιακοί εθνικοί χοροί.
Παράλληλες Εκδηλώσεις
Παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις, την Κυριακή 07 Ιουνίου 2015, θα πραγματοποιηθεί ο 4ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών : Ώρα 9:30 Εκκίνηση από την Τοπική Κοινότητα Γλυκής. Ώρα 12:00 Τερματισμός - λήξη αγώνα στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών. Τέλος των εκδηλώσεων