28η Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου 1940
Τελευταία ενημέρωση 06/05/2015

Σεπτεμβρίου 1939. Ο Γερμανικός στρατός εισβάλει στην Πολωνία και αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

3-9-1939. Η Βρετανία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία. 15-8-1940. Το καταδρομικό του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΕΛΛΗ» δέχεται ύπουλη επίθεση στο λιμάνι της Τήνου, από Ιταλικό υποβρύχιο, κατά τη γιορτή της Μεγαλόχαρης και βυθίζεται.

Δευτέρα, 28η Οκτωβρίου 1940. Ώρα 05.30'

Η Ιταλία εξαπολύει γενική επίθεση εναντίον των Ελληνικών θέσεων στην Ήπειρο.(Σημειώνεται ότι ο Ιταλικός στρατός είχε καταλάβει την Αλβανία από τον Απρίλιο του 1939).

Πολεμικό ανακοινωθέν: «Αι Ιταλικαί Στρατιωτικοί Δυνάμεις προσβάλλουν από της 05.30 ώρας της σήμερον (28-10-1940) τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Ο Ελληνικός Στρατός, με την επίθεση των Ιταλών, εμπλέκεται στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επί έξι μήνες καθηλώνει τις ισχυρές Ιταλικές Μεραρχίες, προελαύνει νικηφόρος στη Βόρεια Ήπειρο, χαρίζει τις πρώτες νίκες στο στρατόπεδο των συμμάχων, αποδεικνύει την υψηλή μαχητική του αξία και κερδίζει το θαυμασμό των φίλων και την εκτίμηση των εχθρών. Κυριακή, 6 Απριλίου 1941. Ώρα 05.15'.

Η Πατρίδα μας δέχεται νέα ύπουλη επίθεση στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από τα Γερμανικά στρατεύματα, που σταθμεύουν στη Βουλγαρία. Το ΓΕΣ, σε πολεμικό ανακοινωθέν αναφέρει: «Από της 05.15' ώρας της σήμερον (6-4-1941)ο εν Βουλγαρία Γερμανικός Στρατός προσβάλλει απροκλήτως ημέτερα τμήματα της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Αι δυνάμεις μας αμύνονται του πατρίου εδάφους.» Οι πρόγονοι μας, παρά το ψυχικό σθένος τους, παρά τις αυτοθυσίες τους, παρά τον αγώνα τους μέχρις εσχάτων, δεν μπορούν να αντιταχθούν σε δύο αυτοκρατορίες με

τρομακτικές πολεμικές μηχανές. Έτσι, καταρρέει το μέτωπο της Ηπείρου στις 20 Απριλίου 1941 και στις 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα, όπου αρχίζει η μακρά νύκτα της κατοχής. Η βία περνά και δουλώνει τον τόπο, μα ποτέ το πνεύμα και τις ψυχές των υπερήφανων ανθρώπων, που τον κατοικούν. Η αντίσταση κατά της τριπλής κατοχής (Ιταλοί, Γερμανοί, Βούλγαροι) αρχίζει αμέσως μετά τη φαινομενική κατάληψη της Ελλάδος, θεριεύει και φουντώνει μέχρι που εξαφανίζεται ο στρατός κατοχής τον Οκτώβριο του 1944.

Στο εθνικό εκείνο προσκλητήριο δίδουν το παρόν και μάλιστα έντονα και στην πρώτη γραμμή του πυρός και στο εσωτερικό πολλά στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας ( Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων).

Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός της Εθνικής Κυβέρνησης, στο μνημειώδες διάγγελμα του(18-10-1944) προς τον Ελληνικό Λαό και αναφερόμενος στα Σώματα Ασφαλείας λέγει: «...Υπήρξαν πολλοί και Αξιωματικοί και άνδρες των Σωμάτων Δημοσίας Ασφαλείας, οι οποίοι εν μέσω δυσχερέστατων καταστάσεων, επετέλεσαν μ' όλα ταύτα το εθνικόν των καθήκον»