19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ.Α. την 9 & 10 Ιουνίου 2018 Τελετή έναρξης

19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ.Α. την 9 & 10 Ιουνίου  2018 Τελετή έναρξης
Τελευταία ενημέρωση 16/06/2018

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ 19ου Συνεδρίου Π.Ο.Α.Σ.Α.
Στην τελετή έναρξης των εργασιών του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Π.Ο.Α.Σ.Α. παρευρέθησνα πλην των συνέδρων και  αποστράτων οι επισήμως προσκεκλημένοι οποίοι ήσαν οι  εξής :
1.    Εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Νικολάου, ο πατήρ Κωνσταντίνος ΡΕΝΤΙΦΗΣ.
2.    Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Κωνσταντίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ Ευθύμιος .
3.    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Φθιώτιδας & τομεάρχης Οικονομικών κ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ Χρήστος .
4.    Ο  Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. ΣΥΚΙΩΤΗΣ Ιωάννης .
5.    O κ. Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ Κωνσταντίνος.
6.    Ο  Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος  ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ Μιλτιάδης .
7.    Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας ΜΑΤΣΙΩΚΑΣ Ελευθέριος .
8.    Ο Ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ι.Κ.Α. - Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών (Ε.Τ.Μ. ).  ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ Δημοσθένης .
9.    Ο Εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Σ. Ταξίαρχος  ε.α. ΧΑΤΣΙΚΑΣ Σ. Δημήτριος .
10.    Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Αστυν. Διευθυντής ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης .
11.    Εκ μέρους της  ΠΟΑΣΥ το μέλος του Δ.Σ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Δημήτριος
.
 Ακολούθησαν χαιρετισμοί.
    Του  Προέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Σ.Α. Φθιώτιδας ΚΑΤΣΑΜΑ Νικολάου.
Αιδεσιμότατε εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας  κ.κ. Νικολάου
Αξιότημε κύριε Αρχηγέ   κύριε Αντιπεριφερειάρχα Στερεάς Ελλάδος, κύριε Γενικέ Αστυνομικέ Διευθυντά της Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Στερεάς Ελλάδας , κύριε Αστυνομικέ Διευθυντά Ν. Φθιώτιδας  κύριε δήμαρχε   των Καμμένων Βούρλων  κύριε Πρόεδρε της ΠΟΑΞΙΑ κύριε εκπρόσωπε της ΠΟΑΣΥ  
ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΜΟΥ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

Η σκέψη πάντα όπου σταθώ            μου φέρνει την σκιά σας                    και ζω μ' αυτή σαν δε μπορώ        αλλιώς να' ρθω κοντά σας
Θέλω να σας εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μου, που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα   σας,   
    Για μένα ευχαριστώ είναι η ευκαιρία που μου δώσανε και η εμπιστοσύνη που μου δείξατε και αυτό οφείλετε στην παρουσία σας εδώ σε αυτόν τον ιερό τόπο.
      Τηρώντας την Ελληνική Παράδοση, σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,  μιας σύγχρονης Αμφικτυονίας, εδώ στην πανέμορφη Πόλη των Καμένων Βούρλων, στον τόπο όπου έχει γραφτεί   το μεγάλο Ιστορικό τρίγωνο της Ιστορίας 
Αμφικτιονία  λοιπόν ήταν η ένωση αρχαίων ελληνικών πόλεων - κρατών με κέντρο κάποιο ιερό.   Ο θεσμός της Αμφικτιονίας είναι πιθανότατα αρχαιότερος της εμφάνισης της πόλης-κράτους, γιατί αντιπρόσωποί της ήταν φυλετικές ομάδες και όχι κράτη
Η Αμφικτυονία είχε ως έδρα της το ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη, κοντά στις Θερμοπύλες. Μετά τον πρώτο Ιερό πόλεμο (590 π.Χ.), όταν δηλαδή οι Αμφικτύονες πήραν τον έλεγχο του ιερού των Δελφών και των αγώνων, συνεδρίαζαν εκεί το Φθινόπωρο (οπωρινή Πυλαία) και στην Ανθήλη την άνοιξη (ηρινή Πυλαία). 
Σας καλοσωρίζω λοιπόν,
    Σε ένα τόπο που ο προϊστορικός άνθρωπος τη διέσχισε ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Μετά απ’ αυτόν, ήρθαν πολλοί να κατοικήσουν αυτόν τον τόπο. Δρύοπες, Πελασγοί Λέλεγες, Αχαιοί, Έλληνες, Λοκροί, Δωριείς, Αινιάνες, Μαλιείς. Έχτισαν πόλεις ισχυρές, ναούς και Ακροπόλεις.  Ήταν ξεχωριστοί θνητοί. Αλλά είχαν αίμα Θεών, ο Ηρακλής ο Δευκαλίων και η Πύρρα, ο Αμφικτύων, ο Αχιλλέας, ο Πάτροκλος, ο Αίας, ο Φιλοκτήτης, κι άλλοι αυτόχθονες και ξένοι.
Σ’ αυτή την γη, ο θάνατος συνάντησε το Λεωνίδα και τους πολεμιστές του στις Θερμοπύλες, στη μάχη με τους Πέρσες. Ο τόπος γνώρισε κι άλλους εισβολείς και κατακτητές, τους Αθηναίους, τους Σπαρτιάτες, τους Μακεδόνες τους Αιτωλούς, τους Γαλάτες, και τους Ρωμαίους. Κι όταν ο χρόνος έφτασε στο Βυζάντιο, ήρθε  ο Νικηφόρος Ουρανός αναμετρήθηκε με τους Βουλγάρους στον Σπερχειό ποταμό, ύστερα ήρθαν οι Καταλανοί και οι Φράγκοι   απ’ την Δύση και  μετέπειτα οι Τούρκοι απ’ την Ανατολή. Την ίδια γόνιμη  γη διέσχιζαν για πολλά χρόνια ξένοι, απειλώντας να σβήσουν τα σημάδια των ανθρώπων και του χρόνου. Κι ο πόλεμος ήρθε και λύτρωσε τους σκλαβωμένους που επαναστάτησαν, και ρίχτηκαν στην μάχη. Κι έβαψαν το χώμα της πατρίδας τους με αίμα. Και ο τελευταίος, ο Διάκος στη μάχη της Αλαμάνας. Μετά ήρθε η λευτεριά. Και μετά ξανά ο πόλεμος. Η ξένη μπότα βάλθηκε πάλι να διασχίσει τούτον το τόπο. Οι άνθρωποι αντιστάθηκαν και θέριεψαν στον Γοργοπόταμο, στην ανατίναξη της γέφυρας. Μα ότι και να πω γι’ αυτόν τον Τόπο θα’ ναι λίγο.
 Με αυτά τα λίγα ιστορικά γεγονότα θα ήθελα να σας καλωσορίσω στον τόπο μας
Κύριε Αρχηγέ,  πριν μια εβδομάδα Τιμήσατε μια κατηγορία λειτουργών που με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και πρόσφεραν απλόχερα τις γνώσεις τους, το χρόνο τους και σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο τους το αίμα, προκειμένου να επικρατήσουν στη κοινωνία μας αξίες όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η δικαιοσύνη και η κοινωνική ειρήνη. Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων, διαμορφώνει σχέσεις εξάρτησης και αμοιβαίας κατανόησης και ταυτόχρονα υποδηλώνει τη θέληση όλων μας να κρατήσουμε ενωμένη την αστυνομική οικογένεια. Οι απόστρατοι συνάδελφοι είμαστε πρεσβευτές του έργου των εν ενεργεία. Αποτελούμε ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας και επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας συμμετέχουμε σε κάθε δραστηριότητα κοινωνικού, πολιτιστικού και εθνικού ενδιαφέροντος.

Επιδιώκουμε στις διαμορφωθείσες συνθήκες ο Σύνδεσμός μας να δώσει κίνητρα για την ενεργό συμμετοχή των Συναδέλφων σε Κοινωνικές Πολιτιστικές, Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους Αστυνομικούς εν Ενέργεια  και εν Αποστρατεία για πολύπλευρη και πολυεπίπεδη  συνδρομή στο Κοινωνικό Σύνολο και την Ένστολη Κοινωνία ειδικότερα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση Αξιών Αλληλεγγύης, Αδελφοσύνης, Φιλίας, Ανεκτικότητας και διάδοσης του Πανανθρώπινου Ελληνικού Πολιτισμού.
    Ο Σύνδεσμός μας  έχει αποδειχθεί ότι είναι το καταλληλότερο όχημα που θα μας οδηγήσει στον στόχο μας, κι  ευελπιστούμε ότι με τις σχέσεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί  να πετύχουμε από κοινού τις επιδιώξεις μας, όχι μόνο στον Αστυνομικό τομέα αλλά στον Κοινωνικό και Πολιτιστικό και αυτό θα προβεί σε όφελός μας σε Τοπικό επίπεδο αλλά και σε Εθνικό, και μας βρίσκει όλους εδώ έτοιμους να προχωρήσουμε από κοινού και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, και να  επεξεργαστούμε ένα σχέδιο δράσης ενισχύοντας την εθελοντική μας προσφορά στον συνάδελφο και γενικά στον συνάνθρωπό μας. 
Κάνω έκκληση προς όλους τους Συναδέλφους Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας, ανά την περιφέρεια, να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του Συνδέσμου μας και της Π.Ο.Α.Σ.Α., της μοναδικής και αντιπροσωπευτικότερης δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, δίνοντάς της επιπλέον δύναμη να συνεχίσει τον δύσκολο και ανηφορικό της δρόμο, Μπροστά στα προβλήματα που μας ενώνουν.
Δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές, εγωισμοί και προσωπικοί υπολογισμοί.
 Οι αγώνες μας δεν σταματάνε εδώ.
Σας διαβεβαιώνω ότι, πάντοτε θα είμαστε ως ενεργά και πολύτιμα μέλη της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας, καθόσον αποτελούμε τους διαχρονικούς στυλοβάτες και πυλώνες που καθημερινά με την εμπειρία μας θα σας προσδίδουμε δύναμη στο δύσκολο δρόμο που διανύουμε.
 
Μήνυμα μας είναι ο εθελοντισμός με κοινό στόχο την εγγύηση περιβάλλοντος ασφάλειας των πολιτών, καθ΄ όσον πιστεύουμε ότι δεν είμαστε απόμαχοι ούτε πρέπει να θεωρούμαστε ξεχασμένοι, αλλά ενεργοί ενσυνείδητοι πολίτες που μπορεί να αξιοποιηθεί η προσπάθεια μας. Απευθύνουμε έκκληση συστράτευσης όλων των αποστράτων συναδέλφων να   συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία μας, η οποία μας έχει όλους ανάγκη.
Και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε παν το δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και να φανούμε αντάξιοι των όσων πράττετε για μας.
 
Σας ευχαριστώ    Του  Προέδρου της Π.Ο.Α.Σ.Α. Υποστρατήγου ε.α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ευάγγελου.

Ως πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. σας καλωσορίζω στο φιλόξενο και πανέμορφο αυτό χώρο.
Η Π.Ο.Α.Σ.Α. εκπροσωπώντας το σύνολο των αποστράτων αναβαθμίζει με τη δράση της πατροπαράδοτες ελληνικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η συμμετοχή στα κοινά, η αγάπη για την πατρίδα ως και η ανάδειξη της ιστορίας μας, μιας ιστορίας αγώνων και θυσίας για τη προκοπή και την ελευθερία ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Στις μέρες μας, μέρες ιδιαίτερα δύσκολες για όλους μας, συγκεντρώνει στις τάξεις της όλες τις αγωνίες των αποστράτων των Σ.Α., τη διάθεσή μας για συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα και τη θέληση μας για αγώνα προκειμένου να παραμείνουμε αξιοπρεπείς.
Το φετινό μας συνέδριο έχει και δύο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη αφορά την συνδιοργάνωση με τη περιφέρεια κεντρικής Ελλάδος, πράγμα το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι αφενός μεν απόστρατοι των Σ.Α. και τοπικές κοινωνίες συμβαδίζουν στους αγώνες για να έχει μέλλον η πατρίδα μας, αφετέρου δε οι εκδηλώσεις των αποστράτων αναγνωρίζονται από την ελληνική κοινωνία. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα του συνεδρίου αναδεικνύει την ανησυχία μας για το κλίμα ανασφάλειας που τείνει να δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη δράση ατόμων ή ομάδων που από τη μία μεριά ξυλοκοπούν έναν εκλεγμένο δήμαρχο και από την άλλη εισέρχονται απρόκλητα σ’ ένα από τα λίκνα της Δημοκρατίας, όπως είναι το ΣτΕ, και βιαιοπραγούν ή καταστρέφουν. Στα πλαίσια λοιπόν των ιδιαιτεροτήτων αυτών θα τιμήσουμε σήμερα, ανάμεσα στους άλλους, και τρεις ανθρώπους που ο ένας υπήρξε θύμα της τρομοκρατίας, ως παιδί, και τώρα είναι περιφερειάρχης κεντρικής Ελλάδος, ο άλλος υπήρξε ο ίδιος θύμα της τρομοκρατίας και ο τρίτος υπήρξε ο θεματοφύλακας της λειτουργίας των θεσμών της Δημοκρατίας μας και     ως έχων υποχρέωση δημόσιος λειτουργός πρωτοστάτησε ώστε οι ένοχοι των δράσεων αυτών να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.
Παράλληλα οι απόστρατοι των Σ.Α.
α) ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ανάχωμα και απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές που στοχοποιούν τους εν ενεργεία συναδέλφους μας με σκοπό να καλύψουν οι κυβερνώντες δικές τους ιδεοληψίες, ανεπάρκειες ή ανέχονται με τη στάση τους συγκεκριμένες αντικοινωνικές συμπεριφορές.
β) ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη διαχρονική και διακομματική εγκατάλειψη μας και μαχόμεθα να κρατήσουμε τη θέση που μας ενέταξε η ελληνική κοινωνία ως και ο απλός πολίτης, υπηρέτες του οποίου υπήρξαμε στην ενέργεια και συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι του οποίου είμαστε ως απόστρατοι.
γ)Είμαστε πρεσβευτές των ιδανικών και των αξιών της Ομοσπονδίας μας και αποτελούμε μια από τις κυψέλες της κοινωνίας μας μέσα στις οποίες θα ανθίσει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο χωρίς οικονομικές στερήσεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς, περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, νέων χωρίς εργασία και οράματα.

δ) Ευελπιστούμε να γίνουμε προπομπός αγώνων και ταυτόχρονα να δικαιώσουμε τις θυσίες των προγενεστέρων προκειμένου η πατρίδα μας να ορθοποδήσει και να γίνει ξανά η Ελλάδα της Ευρώπης, το λίκνο του πολιτισμού, η αναφορά της Δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης.
ε) ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ παρόντες στους κοινωνικούς αγώνες, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, ανησυχούμε και αγωνιούμε για το μέλλον της πατρίδας μας και αγωνιζόμαστε για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.
Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς. Έχουμε σύμμαχό μας ολάκερη την ελληνική κοινωνία. Αγώνας λοιπόν μέσα στη κοινωνία, μαζί με την κοινωνία για το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας.


    Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Κωνσταντίνου ο  Περιφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ Ευθύμιος.
    Του Δημάρχου Καμένων Βούρλων κ. ΣΥΚΙΩΤΗ Ιωάννη.
    Του κ. Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. Αντιστρατήγου ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνου.
ΑΡΧΗΓΟΣ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 19ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Καμένα Βούρλα, 9 Ιουνίου 2018)

Κύριε  Πρόεδρε της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,

Αγαπητές και αγαπητοί , εν ενεργεία και εν
αποστρατεία, συνάδελφοι,

εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που μέσω της τιμητικής πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας · στην τελετή έναρξης των εργασιών του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Είμαι ευτυχής που μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι κοντά στους απόστρατους συναδέλφους μου, όχι μόνον ως εν δυνάμει απόστρατος κι εγώ, όντας κοντά στην ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας μου στο αστυνομικό Σώμα, αλλά ως εν ενεργεία Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να υποστηρίξω και να ενισχύσω με το θεσμικό μου ρόλο την αδιαπραγμάτευτη πεποίθηση μου - την κοινή θέλω να πιστεύω πεποίθηση μας - πως οι έννοιες «εν ενεργεία» και «εν αποστρατεία» αστυνομικός αποτελούν, κατά βάση, «τεχνικούς» και όχι αντιπροσωπευτικούς όρους· όρους πρόσφορους να οριοθετήσουν τη διάκριση εργαζόμενος – συνταξιούχος, αλλά εντελώς απρόσφορους να αποδώσουν αυτή την αδιάρρηκτη διαχρονική σχέση που συνδέει       όλους, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, παλαιούς και νέους συναδέλφους. 
Γιατί, δεν θα κουραστώ ποτέ να το επαναλαμβάνω, πως το πλέον σημαντικό, το πλέον πολύτιμο, το πλέον καθοριστικό στοιχείο για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας, της δυναμικής και της εξελικτικής προοπτικής της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αυτή ακριβώς η σχέση, αυτοί οι ισχυροί συνεκτικοί δεσμοί αλληλεγγύης, ενότητας, σύμπνοιας και συνοχής μεταξύ όλων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία μελών της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας, ανεξαρτήτως βαθμού, θέσης, ηλικίας και εργασιακού ή συνταξιοδοτικού περιβάλλοντος υπό το οποίο, ως ενεργά στελέχη του Σώματος ή ως απόστρατοι, αντίστοιχα, λειτουργούμε.
Γιατί,  αυτή η σχέση, αυτά τα στοιχεία, αυτοί οι δεσμοί επέτρεψαν και επιτρέπουν στην Ελληνική Αστυνομία, ειδικά αυτή τη  δύσκολη, περίοδο της δημοσιονομικής και προσφυγικής - μεταναστευτικής, ταυτόχρονα, κρίσης, να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην αποστολή της και να κατοχυρώνει τη θέση της στη συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών.
Γνωρίζω, βέβαια, πως οι σκέψεις αυτές που έχω την ιδιαίτερη χαρά να μοιράζομαι μαζί σας, οι οποίες ομολογουμένως ταυτίζονται με την επίσημη θέση της Πολιτείας και την κοινή αντίληψη των πολιτών αναφορικά με το ρόλο, το έργο και τη διαχρονική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας κι ως εκ τούτου αντανακλούν ως ηθική επιβράβευση στο μυαλό και την ψυχή μας, ενδεχομένως δεν καλύπτουν, σε απόλυτο βαθμό, τις συνέπειες της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής που όλοι οι Έλληνες ως εργαζόμενοι και ιδίως οι συνταξιούχοι βιώνουμε.
Γνωρίζω πως η ηθική στήριξη, η επιβράβευση, η αποδοχή, η αναγνώριση, το «χτύπημα στην πλάτη», όσο ειλικρινή καλοπροαίρετα κι αυθόρμητα κι αν είναι, σε κάποιες ίσως περιπτώσεις δεν αρκούν.
Αναμφίβολα, όμως, αποτελούν τη στέρεα βάση, το σταθερό στήριγμα που έχουμε ανάγκη, ώστε, ενωμένοι μεταξύ μας και δυνατοί, να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, να συνεχίσουμε το δρόμο μας καλύπτοντας, σιγά-σιγά, την απόσταση που μας χωρίζει από το σημείο που βρισκόμασταν με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και διαφυλάσσοντας, παράλληλα, την αξιοπιστία, το κύρος και το ηθικό πλεονέκτημα το οποίο η Ελληνική Αστυνομία με την προσπάθεια, το μόχθο, την αυτοθυσία και τη θυσία, ενίοτε, του προσωπικού της έχει  καταφέρει να αποκτήσει.
Η Ελληνική Αστυνομία και εγώ προσωπικά ουδέποτε θεωρήσαμε ή αποδεχτήκαμε τον απόστρατο συνάδελφο ως διακριτό μέλος του αστυνομικού Οργανισμού.
Ο συνάδελφος, ο συνταξιούχος συνάδελφος, παραμένει πάντοτε για μας φίλος,  συνεργάτης, συνοδοιπόρος· ανεξαρτήτως της φυσιολογικής, «νομοτελειακής» αποχώρησης του από την ενεργό  υπηρεσία. Είναι πάντοτε μέλος της κοινής επαγγελματικής μας οικογένειας, είναι αδιαίρετο μέρος της Ιστορίας του Σώματος.
Μιας Ιστορίας που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε, να σεβόμαστε, να τιμούμε, να διαφυλάσσουμε. Γι΄αυτό το σκοπό, άλλωστε, ιδρύθηκε η Δ/νση Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ήδη, όπως επισημάνθηκε και στην πρόσφατη ημερήσια διαταγή μου της 3ης
Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στελέχωσης και στέγασης της, ώστε να ξεκινήσει, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, η λειτουργία της και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας να διαμορφωθεί το θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο συλλογής καταγραφής, διαφύλαξης και ανάδειξης του έργου και της Ιστορίας του Σώματος.
 Μιας ιστορίας γραμμένης και με το δικό σας μόχθο, και με την δική σας προσπάθεια και με τη δική σας προσφορά.
  Όμως, ο απόστρατος συνάδελφος ,δεν είναι μόνον μέρος της Ιστορίας του Σώματος. Παραμένει πάντοτε και μέλος της μεγάλης, της ευρύτερης, της ζώσας αστυνομικής οικογένειας.
Κι ως μέλος της κοινής μας οικογένειας τον αντιμετωπίζουμε. Σ΄αυτά τα λίγα, ίσως, που σήμερα μπορούμε αλλά και στα περισσότερα που ασφαλώς αύριο θα καταφέρουμε, ο παλιός συνάδελφος, ο συνταξιούχος, ο απόστρατος, έχει και θα έχει συμμετοχή, έχει και θα έχει δικαίωμα, έχει και θα έχει θέση:
-Έχει και θα έχει συμμετοχή, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί, σε διάφορες κοινωνικές, πολιτιστικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Σώματος.
-Έχει και θα έχει δικαίωμα φιλοξενίας στις αναμορφωμένες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Παιδικές Εξοχές», της Ελληνικής Αστυνομίας· σ’ αυτόν το φιλόξενο χώρο που με κόπο και  μεράκι καταφέραμε να δημιουργήσουμε, αναβαθμίζοντας τις κτιριακές του υποδομές, και τον περιβάλλοντα χώρο και επεκτείνοντας τη χρονική διάρκεια της λειτουργίας του, ώστε αφενός μεν να εξασφαλίζουμε στα παιδιά και στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους το δικαίωμα ολιγοήμερων διακοπών, αφετέρου δε να παρέχουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκδηλώσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα για το σύνολο του προσωπικού.
-Έχει και θα έχει λόγο, στην προσπάθεια εξωστρέφειας της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ενίσχυση των δεσμών αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας με την κοινωνία, στην αναβάθμιση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Σώματος και στη διαμόρφωση της εξελικτικής του προοπτικής, μέσω της εθελοντικής συμμετοχικής δράσης των αποστράτων συναδέλφων, μέσω των γνώσεων της εμπειρίας και της διάθεσης τους για προσφορά, σ΄ένα ειδικό θεσμικό εθελοντικό πλαίσιο που ήδη τελεί υπό επεξεργασία.
Δεν θα ήθελα να εκμεταλλευτώ περισσότερο το βήμα που μου δώσατε και να σας κουράσω περισσότερο με το μονόλογό μου, σε βάρος του χρόνου των υπολοίπων ομιλητών.

Επιτρέψτε μου, μόνο, να επισημάνω πως τα βασικά εκείνα στοιχεία, που εγώ προσωπικά αλλά και πάρα πολλοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι, διαπιστώνουμε πως ιδίως τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται σε κάθε συγκέντρωση, ημερίδα, Συνέδριο και γενικά σ’ οποιανδήποτε υπηρεσιακού ή κοινωνικού χαρακτήρα εκδήλωση, φανερώνουν πως ο αστυνομικός Οργανισμός, η Ελληνική Αστυνομία στην ευρύτερη σύνθεση και έκφρασή της, συγκροτεί ένα σύνολο συμπαγές και ανθεκτικό, ικανό να εκπληρώνει με συνέπεια και επάρκεια την αποστολή του, δεικτικό να επικοινωνεί, να βιώνει, να μοιράζεται τις ανθρώπινες στιγμές του, πρόθυμο να λειτουργεί συλλογικά, υπεύθυνα, συντεταγμένα, με σεβασμό στις αρχές και την Ιστορία του.
Αυτά τα στοιχεία αποτελούν την ουσιαστική δύναμη του Σώματος· και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε, να τα ενισχύσουμε, να τα υπερασπιστούμε.
Γιατί αυτά θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε όσο πιο ομαλά γίνεται την επαγγελματική και την κοινωνική μας ζωή.
Ολοκληρώνοντας αυτές τις σκέψεις που είχα τη χαρά να μοιραστώ μαζί σας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας και για όλα όσα καθένας από εσάς αλλά και συλλογικά έχετε προσφέρει στο Σώμα και να σας καλέσω να συνεχίσουμε, εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι, στο δρόμο του χρέους και της προσφοράς· με συνοχή, με αλληλεγγύη, με ανθρώπινη ευαισθησία, με καλή πάντοτε προαίρεση στις σκέψεις και τις ενέργειές μας.
Εύχομαι σε όλους υγεία, καλοτυχία, δύναμη και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ.


    Του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ι.Κ.Α. - Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών (Ε.Τ.Μ. ) κ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ Δημοσθένη .
    Του εκπροσώπου της Ε.Α.Α.Σ. Ταξίαρχου ε.α. ΧΑΤΣΙΚΑ Σ. Δημήτριου.
                                                                    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
                               
k. Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη του ΔΣ της ΠΟΑΣΑ,
Κυρίες & κύριοι σύνεδροι,
Θεωρώ εξαιρετική τιμή να παραβρίσκομαι μαζί σας στο 19ο συνέδριό σας και το 1ο με τη διευρυμένη του μορφή.
Το φετινό σας συνέδριο επίκαιρα χαρακτηρίζεται ως  κραυγή διαμαρτυρίας  για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη ΒτΕ χθές, με νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και για τη λυσσαλέα αντίδραση προς τις Ε.Δ.& Σ.Α., με την μη εφαρμογή των υπέρ μας αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Σήμερα που η Ελλάδα μας εγκυμονεί κινδύνους από Ανατολή και Βορρά. Σήμερα που το γένος μας είναι δυσεύρετο στον ίδιο μας τον τόπο. Σήμερα που οι Έλληνες επαφίενται μόνο στα Σ.Α. την ασφάλειά τους και προσβλέπουν στις Ε.Δ. για την εξασφάλιση της ειρήνης, οι πολιτικές των Κυβερνώντων διαχειριστών απ’ το 2009 συνίστανται στην εξαθλίωσή μας καθώς και τη σχεδιασμένη υποβάθμιση της Εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας της Ελλάδας μας.
Τα τελευταία χρόνια πλήττονται μεθοδευμένα όλοι όσοι αγωνιούν για Εθνικές ιδέες και ιδανικά, αλλά και για αρχές θρησκείας και δικαιοσύνης.
Είμαστε το τελευταίο προπύργιο του Λαού μας. Είναι χρέος μας η επαγρύπνηση. 
Ας είμαστε ενωμένοι χωρίς ατομικές προσδοκίες και μεταξύ μας μεμψιμοιρίες.
Ας δεσμευθούμε για τον αγώνα μας στη συνεχή πληροφόρηση των συναδέλφων της κοινωνικής μας Τάξη και για την αντίσταση όλων μας στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός ύπαρξης των Σωματείων  (φορέων) μας.
Τέλος σας μεταφέρω τη δεδομένη συμπόρευση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με την ΠΟΑΣΑ και σας καλούμε σε άμεση συνάντηση για την επίλυση των κοινών μας επειγόντων θεμάτων.
Εύχομαι Καλή Επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.  Σας ευχαριστώ.


    Του Προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ Αστυν. Διευθυντή ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ Ιωάννη και
    Εκ μέρους της  ΠΟΑΣΥ το μέλος του Δ.Σ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Δημήτριος.
    Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ Τζανέτος έστειλε χαιρετισμό
Αθήνα, Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
 
19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Π.Ο.Α.Σ.Α.)
Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, 09-06-2018
 
 
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Π.Ο.Α.Σ.Α.
Αξιότιμε κύριε γενικέ Γραμματέα της Π.Ο.Α.Σ.Α.
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
 
Θα ήθελα από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που οργανώνει η Ομοσπονδία σας, στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.
 
Δυστυχώς, ανειλημμένες υποχρεώσεις μου στο Υπουργείο, δε θα μου επιτρέψουν να βρεθώ σήμερα κοντά σας, μαζί με τους αγαπητούς μου συναδέλφους, με τους οποίους υπηρετήσαμε με αφοσίωση τα Σώματα Ασφαλείας.
 
Η Π.Ο.Α.Σ.Α., εδώ και 19 χρόνια συμβάλλει με ενεργό τρόπο στην προάσπιση και την βελτίωση των δικαιωμάτων όλων των μελών της, στοχεύοντας στην ενίσχυση των σχέσεων αλληλεγγύης, μέσω της συνεργασίας, τόσο με τους απόστρατους, όσο και με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας.
 
Η Π.Ο.Α.Σ.Α. τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και μέσα από τις τοπικές Ενώσεις, τονώνει σε όλους εμάς, το πνεύμα συναδελφικότητας και το αίσθημα του συνανήκειν.
 
Σας μιλώ πρώτα ως απόστρατος προς αποστράτους και μετά ως Γενικός Γραμματέας. Δεν παροπλιζόμαστε ποτέ, ακόμη κι ας είμαστε απόστρατοι. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε, από όποια θέση κι αν υπηρετούμε, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της πατρίδας μας γενικότερα.
 
Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία, πιστεύω ότι συμφωνείτε μαζί μου. Δεν παύει ποτέ η επιθυμία της προσφοράς, έχοντας ως οδηγό τα ίδια ιδανικά, με τα οποία πορευτήκαμε στη σταδιοδρομία μας.
 
Όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Είμαι σίγουρος πως και οι φετινές εργασίες του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, θα επιβεβαιώσουν την ενότητα και την ομοψυχία μας
 
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση, και λυπάμαι και πάλι, που δεν θα μπορέσω να έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι μαζί σας.
Με απεριόριστη εκτίμηση
Τζανέτος Φιλιππάκος
Γενικός Γραμματέας Συντονισμού
Υπουργείου Εσωτερικών

 
 Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Συνεδρίου από τον πρώην Υπουργό και Επίκουρο Καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη με θέμα « Θράκη: το επόμενο βήμα » Την  προσφώνηση του ομιλητή έκανε ο Πρόεδρος κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Ευάγγελος

Μετά την ομιλία ακολούθησε η  απονομή τιμητικών πλακετών και  η κήρυξη των εργασιών του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου από τον Περιφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. ΚΑΡΑΙΣΚΟ Ευθύμιο ο οποίος κάλεσε  τον κύριο Αρχηγό  της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο  κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο και κήρυξαν από κοινού την έναρξη των εργασιών .