192η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου Κυριακή των Βαΐων

192η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου  Κυριακή των Βαΐων
Τελευταία ενημέρωση 01/04/2018

 Ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι οι Εορτές για τα 192 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων 

Με το επίσημο γεύμα προς τιμή του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου ολοκληρώθηκαν στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, οι Εορτές για τα 192 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στον  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.
Παρέστησαν επίσης,εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο αρχηγός ΓΕΝ   ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ και ο Διοικητής ΔΙΚΕ, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και εκπρόσωποι του Δικαστικού Σώματος εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της Βουλής, Πρέσβεις ξένων κρατών, , Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων, Πρυτάνεις και καθηγητές Πανεπιστημίων καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
Ακολούθησαν η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και η πομπή της Εικόνας της Εξόδου προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο.
 
Μετά την βράβευση των αθλητών του 72ου Δρόμου Θυσίας, ο Υπουργός Νίκος Παππάς εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι  Να ζει το Μεσολόγγι  από την υψίφωνο Vivian Douglas με την συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
 
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νικόλαος Καραπάνος, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  ευχαριστώντας ταυτόχρονα για το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ίδιος κατά το πρόσφατο παρελθόν σε στιγμές όπου η πόλη και ο Δήμος το είχε άμεση ανάγκη. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην πνευματική, πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός της, για διατήρηση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων ως έχει, ως  ένδειξη τιμής στην ιστορία και την πολεμική αρετή που επέδειξαν στα 105 χρόνια της λειτουργίας του, οι αξιωματικοί και οπλίτες που υπηρέτησαν σ αυτό.Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, αμέσως μετά επέδωσε σχετικό Υπόμνημα και στον Υπουργό Νίκο Παππά.
 
Ο κ.Πρόεδρος της Δημοκρατίας   Προκόπιος Παυλόπουλος  σε δήλωσή του λίγο νωρίτερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι Η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι, μας διδάσκει το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα.  ʼρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Μεσολόγγι έστειλε, στην Ευρώπη αλλά και σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το πανανθρώπινο μήνυμα της ελευθερίας, ως υπαρξιακής αρχής της δημοκρατίας και του πολιτισμού που ταιριάζουν στον άνθρωπο. Και κατά τούτο, το συγκλονιστικό κίνημα του φιλελληνισμού που άνθισε στο Μεσολόγγι ήταν, κατ’ ουσίαν, κίνημα για τον άνθρωπο, την ελευθερία και την δημοκρατία .
Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και τα αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού. Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων  τε και Φιλελλήνων.
Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ επιστρέφουν με λιτανευτική πομπή στο Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται
Πηγη : AgrinioTimes