18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ.Α. την 26 & 27 Μαίου 2017 Τελετή έναρξης

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της  Π.Ο.Α.Σ.Α. την 26 & 27 Μαίου 2017 Τελετή έναρξης
Τελευταία ενημέρωση 31/05/2017

Έληξε το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ.Α.  που πραγματοποιήθηκε  στο Συνεδριακό κέντρο των Κατασκηνώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας  στον ʼγιο Ανδρέα Μαραθώνα Αττικής το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 26 και 27 Μαΐου 2017  σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημερήσιας Διάταξης                 
Την πρώτη ημέρα της έναρξης των εργασιών στην εκδήλωση παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι:
1)    ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Δημήτριος
2)    Ο Αναπληρωτής  Γ.Γ. Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος
3)    Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. ΤΖΟΥΒΑΛΑΣ Κωνσταντίνος
4)    Εκ μέρους του κ. Αρχηγού Π.Σ. ο Επιπυραγός Σάββας ΓΑΒΑΛΑΣ .
5)    Εκ μέρους του κ. Αρχηγού Λ.Σ. – Ελληνικής Ακτοφυλακής ο Γενικός Επιθεωρητής Υποναύαρχος ΝΤΟΥΝΗΣ Αθανάσιος
6)    Ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ
7)    Ο Προϊστάμενος κλάδου Οικονομικοτεχνικής υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. ΚΩΤΣΑΚΗΣ Γεώργιος
8)    Η Πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κ. ΧΑΡΩΝΗ Παναγιώτα
9)    Ο Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. κ. ΡΟΖΗΣ Αντιστράτηγος ε.α.
10)    Ο  Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ
11)    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής κ. ΒΡΑΝΤΖΑΣ Βασίλειος .
12)    Ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ι.Κ.Α. - Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών (Ε.Τ.Μ. ) κ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ Δήμος και ο Γ.Γ. ΡΑΛΑΚΗΣ Μανώλης .
13)    Ο Πρέσβης  επί τιμή ΝΕΖΕΡΙΤΗΣ Δημήτριος Προέδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων και ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Πρέσβης επι τιμή ΖΩΗΣ Γεώργιος .
14)    Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. Θεόφιλος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. στην ομιλία του ανέφερε τα εξής :
Σήμερα συναντιούνται εδώ, στο χώρο όπου σε λίγες μέρες θα αντηχήσουν οι χαρούμενες φωνές των παιδιών και των εγγονών μας, διάφορες γενιές αποστράτων όπως η γενιά των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης , η γενιά της οικονομικής άνθησης και η γενιά της οικονομικής κρίσης.
    Όλοι εμείς μαζί δημιουργήσαμε ένα μαζικό, διεκδικητικό, αγωνιστικό πανελλήνιο «κίνημα αποστράτων» με χαρακτηριστικά όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική προσφορά, η συμμετοχική διαδικασία, η αγωνιστική διάθεση και τέλος η αγάπη για την πατρίδα μας.
    Το κίνημα αυτό, των αποστράτων στέκεται και τώρα όρθιο που οι κυβερνώντες μας αντιμετωπίζουν σαν άτομα με σύντομη ημερομηνία λήξεως, που αλλοίωσαν τη ζωή μας, που μας περιθωριοποίησαν κοινωνικά, που έθιξαν την αξιοπρέπειά μας.
    Αυτό το κίνημα σήμερα λέει όχι στα κυβερνητικά μέτρα, εγκαλεί τον κ. Πρωθυπουργό ως και τον κ. ΥΕΘΑ για αθέτηση προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων  και τους καλεί να προτάξουν τη γροθιά τους στους δανειστές μας και όχι να δείχνουν το δάκτυλο στον ελληνικό λαό που αντιστέκεται.
    Αυτό το κίνημα ζητά από τους κυβερνώντες και προσωπικά από τον κ. Πρωθυπουργό να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να μη δικαιολογούνται με τη μόνιμη επωδό ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να σωθεί η πατρίδα μας αλλά αντίθετα να προτάξουν τη λεβεντιά, τη περηφάνια και τους αγώνες των Ελλήνων ενάντια στη βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν οι ξένοι δυνάστες μας. Σε ενάντια περίπτωση και στη προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα θα έχουν πεθάνει οι Έλληνες. Φαίνεται κ. Πρωθυπουργέ ότι αγαπάτε πολύ τους φτωχούς γι’ αυτό φροντίσατε με τις τελευταίες επιλογές σας, να αυξήσετε με γεωμετρική πρόοδο, τον αριθμό τους.
Πού είναι κ. Πρωθυπουργέ τα περιλάλητα μέτρα ελπίδας που θα ανακούφιζαν οικονομικά τους Έλληνες; Μονομιάς έγιναν μέτρα απόγνωσης και καταστροφής για τους Έλληνες. Δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι των υπογραφών σας που με 153 σφαίρες καταδικάσατε σε θάνατο όλους εμάς. Αλλά όλοι εμείς αντιστεκόμαστε στο θάνατο. Λέμε όχι στην οικονομική και εθνική υποτέλεια που αποφάσισε η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη της ξενοκίνητης οικονομικής ελίτ.
    Για το λόγο αυτό σας καλώ όλους να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη κυβερνητική πολιτική υποκρισία και στα μνημόνια εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, να συνεχίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ανόρθωση της χώρας και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων και να συστρατευτούμε με όλους τους συνταξιούχους, τους άνεργους νέους, τους αγρότες και τους μισθωτούς που εργάζονται κάτω από συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς σ’ έναν αγώνα δίχως εκπτώσεις και κομματικές παρωπίδες, δίχως τέλος και πισωγυρίσματα μέχρι την οριστική δικαίωση μας. Μια δικαίωση ολάκερης της ελληνικής κοινωνίας που στα μάτια μας και στο μυαλό μας ταυτίζεται με την αναγέννηση της πατρίδας μας, την οικονομική και εθνική της ευημερίας ως και την απόκτηση ξανά της χαμένης ταυτότητας, της περηφάνιας, του χαμόγελου και της ελπίδας του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια οι:
1.    Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ο οποίος ανέφερε :
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομικών,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παραβρεθώ και να χαιρετήσω τις εργασίες του συνεδρίου σας, κάτι που καταδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, αφενός, δρώντας από κοινού για την επίλυση κοινών θεμάτων, αλλά και την προσωπική αίσθηση αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που υπάρχει, με δεδομένο ότι σχεδόν με όλους σας έχουμε μια κοινή πορεία είτε υπηρεσιακή είτε συνδικαλιστική.
Η παρουσία μου εδώ δεν αποτελεί μια τυπική υποχρέωση απέναντί σας, στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου, αλλά είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αποκόπτονται οι κοινοί δεσμοί με τους απόστρατους. Θεωρώ εξαιρετική τιμή να απευθύνομαι σε ανθρώπους που λάμπρυναν και τίμησαν με την πολυετή υπηρεσία τους τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας και οι οποίοι σήμερα αποτελούν τους ακάματους αγωνιστές, συμπαραστάτες και συνδιαμορφωτές ενός κοινού  αγωνιστικού μετώπου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
Εμείς ως Ομοσπονδία των εν ενεργεία Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, έχουμε αποδείξει διαχρονικά την άριστη συνεργασία μας αλλά και την οφειλόμενη τιμή που αποδίδουμε, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελείτε, διότι σας αντιμετωπίζουμε όχι συναδέλφους που χρειάζεστε τη συμπαράστασή μας και τη στήριξή μας στον αγώνα που δίνετε για να μην καταστούν οι συνταξιούχοι, οι σημερινοί αλλά και οι αυριανοί που θα ‘μαστε εμείς, παρίες και πένητες που αν δεν υπάρχει οργανωμένη αντίδραση από όλους μας, οδηγούμαστε εκεί.          
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η τωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να επικαλείται ότι είναι νέα μετά από δυόμιση χρόνια παραμονής στην εξουσία, δεν έχει προβεί σε καμία υλοποίηση από τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά ακολουθεί τον εύκολο δρόμο των περικοπών με θύματα τους ίδιους συνταξιούχους πάντα. Όχι μόνο δεν προέβη στην αποκατάσταση των μισθολογίων μας για τους εν ενεργεία στα επίπεδα του 2012 σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά ήρθε να κόψει και τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των εν ενεργεία και των συνταξιούχων με τον νόμο Κατρούγκαλου, προκειμένου να εξοικονομήσει μερικές χιλιάδες ευρώ το δημόσιο, σε βάρος των συνταξιούχων και δη των αποστράτων μας. Τις ανθρώπινες αξίες όμως, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας και των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ μας, μεταξύ δηλαδή ανθρώπων που ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα, σχεδόν αμούστακα παιδιά από τις αστυνομικές σχολές και συνεχίζουν μαζί επί δεκαετίες, φορώντας και τιμώντας το εθνόσημο της πατρίδας μας, κανένας νόμος και κανένας Κατρούγκαλος δεν μπορεί να τις καταργήσει.
Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ είδαμε ότι προσπάθησε να την παρακάμψει με το νέο ειδικό μισθολόγιο που δεν αποτελεί ένα κακέκτυπο του μισθολογίου που ισχύει για το δημόσιο τομέα ενώ επιφυλάσσει από 1/1/2019 και για τους συνταξιούχους την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών σας με αυτόν τον νόμο.
Εμείς κι εσείς δώσαμε τη μάχη και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που είχαμε, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και το λόγο θα έχει ξανά όχι μόνο η ελληνική δικαιοσύνη αλλά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου θα προσφύγουμε.
Την ενέργεια αυτή δεν αξιοποιήσαμε μέχρι σήμερα διότι δεν θέλαμε να προκαλέσουμε διεθνή καταδίκη της χώρας μας. Όμως πλέον, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι κυβερνώντες δείχνουν ότι δεν μας σέβονται ως ανθρώπους, ως πολίτες ως επαγγελματίες, δεν σέβονται την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός μας με τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, δηλώνω ότι είναι δεδομένη η συμπόρευσή μας, εύχομαι στο ΔΣ καλή δύναμη, καλή αγωνιστική πορεία και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

2.    Ο Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. κ. ΡΟΖΗΣ Αντιστράτηγος ε.α. :
.
Ευχήθηκε καλή επιτυχία και ευχήθηκε όπως συνεχιστεί η επιτυχής συνεργασία για την  επίτευξη των στόχων και την δικαίωση των αγώνων για αποκατάσταση των δικαίων αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Έχουμε αναπτύξει μία άριστη συνεργασία και χέρι χέρι θα συνεχίσουμε. Πληρώνουμε φόρο αίματος σε περίοδο ειρήνης. Περιμένουμε από το κράτος να σκύψει στα προβλήματά μας . Ο δρόμος είναι ένας, Ο ΑΓΩΝ. Την 02/06/2017 να είμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που εκδικάζεται η υπόθεσή μας. Πρέπει να αλλάξουμε το άρθρο 12 του Ν. 4387/2016 για τις χήρες.
3.    Ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ι.Κ.Α. - Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών (Ε.Τ.Μ. ) κ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ Δήμος ο οποίος ανέφερε:
Να είναι εποικοδομητικές οι εργασίες του Συνεδρίου σε μία περίοδο που τα δικαιώματα των εργαζομένων τσακίζονται και μας ρίχνουν στον Καιάδα. Οι συντάξεις πρόνοιας και τα επιδόματα μας τα πετσοκόψανε. Τις συντάξεις τις πληρώσαμε μέχρι δεκάρας, δεν τις χρωστούμε σε κανέναν δανειστή. Θα τις διεκδικήσουμε μέχρι τέλος. Να νικήσουμε τον φόβο, την μοιρολατρία του ότι δεν γίνεται τίποτα. Μαζί με όλα τα κινήματα θα δώσουμε διέξοδο προς όλους τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, δεν χαρίζουμε όσα πληρώσαμε, θα τα διεκδικήσουμε όλα. Πραγματοποιούμε σε όλη τη χώρα συγκεντρώσεις, θα πραγματοποιηθούν τρείς (03) μεγάλες κινητοποιήσεις την 13/06/2017 στη Θεσσαλονίκη, την 15/06/2017 στην Αθήνα και την 21/06/2017 στην Κρήτη. Συνέχιση του αγώνα για την τελική νίκη.
4.    Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Δημήτριος
5.    Ο Αναπληρωτής  Γ.Γ. Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος
6.    Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. ΤΖΟΥΒΑΛΑΣ Κωνσταντίνος

Τήρηση ενός    λεπτού σιγή, στη μνήμη των συναδέλφων, οι οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση της αποστολής τους ή έφυγαν από τη ζωή με οποιαδήποτε αιτία.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Κεντρικό ομιλητή κ. ΝΕΖΕΡΙΤΗ Δημητρίου  Πρέσβη  επί τιμή με ΘΕΜΑ  : Μια αντιπαράθεση - Η Τουρκική Πολιτική έναντι της Ελλάδος και η Ελληνική Πολιτική έναντι της Τουρκίας .
Μετά την τελετή απενεμήθησαν τιμητικές πλακέτες στους παρακάτω :
I.    Στον Ομιλητή Πρέσβη επι τιμή κ. ΝΕΖΕΡΙΤΗ Δημήτριο από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Α.Σ.Α.
II.    Στον Αντιστράτηγο ε.α. ΕΛ.ΑΣ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Σπυρίδων επίτιμο Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Α.Σ.Α.
για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί πολλά έτη στο συνδικαλιστικό κίνημα των αποστράτων Αστυνομικών και ως Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΑ  από τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Δημήτριος
III.    Στον  Υπαστυνόμο Β΄  ε.α. . Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σ.Α. Ν. Κορινθίας  και επίτιμο Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΣΑΝΔΡΑΒΕΛΗ Ιωάννη 
για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί πολλά έτη στο συνδικαλιστικό κίνημα των αποστράτων Αστυνομικών ως Πρόεδρος του ανωτέρω Συνδέσμου και ως Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΑ . από τον Αναπληρωτή  Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτο Φιλιππάκο
IV.     Στον  Υπαστυνόμο Β΄  ε.α. και Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Αποστράτων Σ.Α. Ν. Ανατολικής Αττικής << ο ʼγιος Αρτέμιος >>  και επίτιμο μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΧΑΤΖΑΡΑ Νικόλαο
για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί πολλά έτη στο συνδικαλιστικό κίνημα των αποστράτων Αστυνομικών ως Πρόεδρος του ανωτέρω Συνδέσμου και ως μέλος του Δ.Σ.  της Π.Ο.Α.Σ.Α.  Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. ΤΖΟΥΒΑΛΑΣ Κωνσταντίνος
V.    Στον Διευθυντή του Ιδρύματος Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας ,  Αστυνομικό Διευθυντή ΜΠΑΚΑΛΑΡΟ Γεώργιο από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Α.Σ.Α. Υποστράτηγο ε.α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ Ευάγγελο  , για την άψογη συνεργασία της Ομοσπονδίας μας με την Υπηρεσία και το προσωπικό του Ιδρύματος και τις προσφερθείσες υπηρεσίες προς τους 150 συνέδρους κατά την διήμερη διαμονή μας  στις εγκαταστάσεις και των εργασιών στο Συνεδριακό Κέντρο των παιδικών εξοχών της Ελληνικής Αστυνομίας .
Μετά την απονομή ο κ. Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ Κωνσταντίνος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του18ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών .
Στο τέλος της τελετής εδόθη δεξίωση στη θαυμάσια  κεντρική αίθουσα εστιάσεως των παιδικών κατασκηνώσεων σε όλους τους συνέδρους και προσκεκλημένους μας .