Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α 9 &10 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα

 Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α 9 &10 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 14/12/2015

Πραγματοποιήθηκε στις 9 &10 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα το 25 Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό μας με τη συμμετοχή των νεοεκλεγέντων αντιπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Περιφερειακών Ενώσεων της Ομοσπονδίας, καθώς και των προεδρείων των Ενώσεων.

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου ήταν «Συνεχίζουμε ενωτικά, μαχητικά και ασυμβίβαστα».

Την επίσημη έναρξη των εργασιών τίμησαν με την παρουσία τους και το χαιρετισμό τους ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεών τους ήταν η αναγνώριση της προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό  πλαίσιο της ΠΟΑΞΙΑ , επικαλέστηκαν την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και ζήτησαν κατανόηση, καλώντας τους Αξιωματικούς να συνεχίσουν ακάματα να εργάζονται για το αγαθό της ασφάλειας διότι όταν μια αστυνομία είναι αποτελεσματική τότε και ο συνδικαλιστικός αγώνας θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αναγνώρισαν δε την αναγκαιότητα θέσπισης ενός αντικειμενικού πλαισίου διεξαγωγής των κρίσεων, ξεκαθαρίζοντας σε σχετικό ερώτημά μας ότι οι κρίσεις θα γίνουν τότε που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας παρέστησαν ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του κ. Αρχηγού Αντιστρατήγου Δημητρίου Τσακνάκη, ο Διευθυντής του Κλάδου Δημόσιας Ασφάλειας Υποστράτηγος κ. Δημήτρης Γεωργατζής, ο Αττικάρχης Υποστράτηγος κ. Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Διευθυντής της ΔΕΕ κ. Δημήτρης Παπαναγιώτου, ο Διευθυντής της ʼμεσης Δράσης κ. Βασίλειος Τσίγκος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής κ. Βλάσης Βαλατσός, ο Διευθυντής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας Ταξίαρχος κ. Λάμπρος Κατσίφας, της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης κ. Αθανάσιος Κατσάρας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Αναστασάκος, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Τηλελής από το Γραφείο Προϊσταμένου Επιτελείου ΑΕΑ καθώς και πολλοί άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, χαιρετισμό απηύθυναν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα Κοζομπόλη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και Αναστάσιος Δημοσχάκης -επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης, ο κ. Απόστολος Ψωμάς εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Τάσος Μαυρόπουλος εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων, οι πρόεδροι της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, της ΕΑΠΣ κ. Γιάννης Σταμούλης, της ΠΕΑΛΣ κ. Δημήτρης Σαϊτάκης, του ΣΕΦΕΑΑ κ. Ευστράτιος Μαυροειδάκος, του Εθνικού Τμήματος του ΙΡΑ κ. Ιωάννης Καραπατάκης, ο Α' αντιπρόεδρος του ΠΟΑΣΑ, επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γρηγόρης Αναγνώστου,ο, Β Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΑ Υποστράτηγος ε.α. ΜΠΕΤΑΣ Δημήτριος , ο Ταμίας της ΠΟΑΣΑ Αντιστράτηγος ε.α ΤΣΙΒΙΚΗΣ Ηλίας και εκ μέρους του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών ο Αντιπρόεδρος Υποστράτηγος ε.α. ΣΚΛΑΒΟΣ Ιωάννης  ,  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κ. Ανέστης Τσουκαράκης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών κ. Βασίλειος Νικολόπουλος και άλλοι.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας στηλίτευσε τις μνημονιακές πολιτικές και τις επιπτώσεις που επέφεραν στην λειτουργία των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ αλλά και στην καθημερινότητα του Έλληνα αστυνομικού. Επίσης, στάθηκε στην αφερεγγυότητα των κυβερνώντων, άλλα να υπόσχονται πριν από τις εκλογές και άλλα να πράττουν στη συνέχεια, ζήτησε πλήρη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ, την τήρηση των δεσμεύσεων για το ΤΕΑΠΑΣΑ, την προώθηση των θεσμικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Σώματος και κάλεσε την πολιτεία να επιδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους αστυνομικούς. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε η Ελληνική Βουλή να τιμήσει τον αστυνομικό θεσμό και τους πεσόντες στο καθήκον αστυνομικούς, σε ειδική συνεδρίαση. Παράλληλα η Ομοσπονδία, θα επιμείνει στο αίτημα για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη λειτουργία της αστυνομίας.

Τέλος, κάλεσε τους συνέδρους σε συστράτευση για ενωτικούς αγώνες τονίζοντας και την αναγκαιότητα της σύστασης της προβλεπόμενης από το νόμο 2265/95 Συνομοσπονδίας.

Παράλληλα, την πρώτη μέρα έγινε με συντονιστή τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνο Σόμπολο, η παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό του συνδικαλισμού των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας», το οποίο συνέγραψε ο δημοσιογράφος Μανώλης Σταυρακάκης. Στην εκδήλωση κλήθηκαν και μίλησαν οι διατελέσαντες πρόεδροι και γραμματείς, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι τιμήθηκαν για την προσφορά τους στη γέννηση και εδραίωση του συνδικαλισμού των Αξιωματικών.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού μας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών οργάνων της Ομοσπονδίας.